Vit perserkatt

vit persisk katt_PiqselsIntroduktion

Perserkatter är den mest populära rasen i Amerika, kanske till och med världen. Vita perserkatter är de mest ikoniska av alla, och i vissa länder klassificeras varje färg perser som sin egen ras. Också känd som Dockansikten , Perserkatter är en brachycephalic ras med ett tillplattat ansikte. Det finns dock två distinkta varianter av perserkatter idag, med utställningsperser som uppvisar mer uttalade brachycephalic egenskaper än traditionella perser. Som en av de äldsta kattraserna åtnjuter persiska katter en rik historia full av tillbedjan från kungligheter och adelsmän så långt tillbaka som den viktorianska eran. Vit persisk katt_Deedee86_Pixabay

De tidigaste uppgifterna om vita perserkatter i historien

Vit perserkatt sitter_Piqsels

Bildkredit: Deedee86, Pixabay

Perserkatter, som de är nu, har funnits i hundratals år. Inte mycket är känt om rasens ursprung, även om det är välkänt hur de hamnade i Europa. Rasens namn är en hyllning till dess hemland, som tros vara Persien eller dagens Iran. När rasen först började är okänt, men på något sätt exporterades tidiga exemplar från Persien.

I början av 1600-talet tog en italiensk resenär med sig några av dessa tidiga perserkatter till Europa. Hans namn var Pietro Della Valle, och han är ofta krediterad för rasens introduktion till västvärlden, även om andra resenärer också tog med persiska katter till Europa vid andra tillfällen. Så många av dem hamnade faktiskt i Frankrike att de under en tid kallades för franska katter, snarare än perser som vi känner dem idag. vit perserkatt lying_obeautyqueeno_PixabayHur vita perserkatter blev populära

hepper enkelkatttassavdelare

Bildkredit: Piqsels

När vita perserkatter väl kom till Europa tog det inte alltför lång tid innan de exploderade i popularitet. Under den viktorianska eran gynnades de av adelsmän och kungligheter. Drottning Victoria ägde till och med persiska katter, vilket säkerställde att rasen skulle bli älskad av många. Även om de redan var populära i Europa under 1700-talet, skulle persiska katter inte ta sig till Amerika förrän i slutet av 19thårhundrade.

Amerika älskade rasen omedelbart, och de blev omedelbart framträdande och blev den mest populära rasen på bara kort tid. Sedan dess har de medverkat i filmer och har ägts av några mycket kända individer som Florence Nightingale och Marilyn Monroe, av vilka den senare höll en vit perserkatt vid namn Mitsou. vit perserkatt som ligger i blå_Piqsels

Formellt erkännande av vita perserkatter

Bildkredit: obeautyqueeno, Pixabay

Persiska katter hjälpte till att inleda en era av kattutställningar. De hade blivit så oerhört populära att när register eller utställningar hölls var som helst i västvärlden, berodde deras framgångar till stor del på perserkatter. Perser hade flest bidrag i dessa shower, och de drog också de största publiken och samlade åskådare från hela världen.

År 1906 bildades Cat Fanciers Association, efter misslyckade försök från flera andra register, och perser var bland de första raserna som erkändes av den nybildade föreningen. Persiska katter är också erkända av alla större kattregistreringsorganisationer, inklusive The International Cat Association (TICA) och The Federation Internationale Feline (FIFe).

Du kanske också är intresserad av: Chinchilla persisk katt: fakta, ursprung och historia

Topp 3 unika fakta om vita perserkatter

Bildkredit: Piqsels

1.En perser vann Best in Show i världens första kattutställning

1871 ägde världens allra första inspelade kattutställning rum på Crystal Palace i London. På denna utställning visades den persiska rasen upp, tillsammans med siameser, Bälg ,skotskaVilda katter och mer. Fantastiska 20 000 människor strömmade till showen för att bevittna en persisk kattunge som vann priset Best in Show.

två.Inte alla perser är brachycephalic

Idag är perserkatters smutsiga, platta ansikten en av rasens utmärkande egenskaper. Dessa katter är brachycephalic, och ibland kan det orsaka problem, inklusive andningsproblem, rinnande ögon och mer. Men perser var inte alltid brachycephalica katter, och även nu är många av dem inte det. Platta perser kan spåras tillbaka till en enda kull kattungar födda på 1950-talet med en genetisk mutation som uppfödare bestämde sig för att gynna.

3.En perser är föremål för världens största kattmålning

Flera framstående målningar med perserkatter har sålts för orimliga summor under åren, men kanske ingen är så speciell som en med titeln My Wife's Lovers. Den här målningens mått är 6' x 8,5', vilket gör den till den största målningen av en katt i världen. Den såldes senast för 820 000 dollar.

Relaterad läsning: Hur man berättar om din katt är perser (8 olika metoder)

Gör vita perserkatter bra husdjur?

Bildkredit: Kadres, Pixabay

En av de främsta anledningarna till att vita perserkatter är så populära husdjur är att de är en utmärkt sällskapsras . Dessa är kärleksfulla, tillgivna katter som är väldigt lågmälda. Du kommer inte hitta persiska katter som springer runt och är galna. De är energisnåla kattdjur som föredrar att spendera sin tid med att slappa i soffan eller uppkrupen i ditt knä. Allt detta bidrar till att göra perserkatter till den mest populära renrasen i Nordamerika.

För det mesta är persiska katter husdjur med relativt lite underhåll. De kräver inte för mycket annat änuppmärksamhet och mat. Perserkatter behöver väldigt lite motion eftersom de är så lågenergidjur. Det har de dock omfattande skötselkrav , tack vare deras långa, läckra kappor. Deras kappor är otroligt vackra, men du måste borsta ut den varje dag om du vill att den ska fortsätta se bra ut. Perserkatter fäller också en hel del, så du kan förvänta dig att ha massor av katthår att städa upp runt huset!

Slutsats

Perserkatter är en av de äldsta och mest välkända av någon huskattras. De är de mest populära kattdjuren i Nordamerika av olika anledningar, inklusive deras vackra utseende och lättsamma temperament. En persisk kattunge vann till och med Best in Show på världens första kattutställning, vilket bevisar att rasen har varit populär under ganska lång tid.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: Piqsels

Innehåll