Golden Corgi (Golden Retriever & Corgi Mix)

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 10-18 tum
Vikt: 25-65 pund
Livslängd: 10-13 år
Färger: Gyllene, brun, röd, vit, fawn, svart, brun
Lämplig för: Familjer med små barn, de som letar efter en lättsam hund
Temperament: Lekfull, tillgiven, energisk, lojal, gosig, envis

Golden Retrievers och Corgis är två av de mest ikoniska hundraserna i världen, så det var bara en tidsfråga innan någon tänkte kombinera dem. Resultatet är Golden Corgi, en konstig men bedårande hund som vill bli vän med varje knän de stöter på.

Till skillnad från många designerraser uppfyller inte Golden Corgi ett behov som att skapa ett allergivänligt husdjur eller lösa hälsoproblem inom förälderraserna. Den enda anledningen till att den här rasen existerar är att någon trodde att de skulle vara söta - och de hade inte fel.

Även om båda föräldraraserna är välkända, är de flesta inte bekanta med den charmiga lilla Golden Corgi. I guiden nedan kommer vi att dela all relevant information som du behöver veta innan du adopterar en av dessa bedårande valpar.Avdelare 1Golden Corgi-valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Mochi (@mochithegoldencorgi)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Även som valpar är Golden Corgis en märklig blandning av båda föräldraraserna. De ser ofta ut som om någon tog en Golden Retrievers huvud och klistrade in det på en Corgis kropp. De är fortfarande definitivt söta, men det är en udda kombination.

Det gäller även deras personligheter. Istället för att blanda de två föräldraraserna verkar de lyfta individuella egenskaper från en ensam förälder. Till exempel tenderar de att ha en gyllenes älskvärdhet och en Corgis envishet.

Det kan verka som något av en motsägelse, men du måste vänja dig vid motsägelsen med Golden Corgi. Det är vad som händer när du kombinerar en stor hund med en liten, men som tur är förtar det inte deras attraktionskraft.

Som valpar är de lika energiska och lekfulla som alla andra unghundar som du kan träffa, även om de tenderar att vara lite klumpigare.

De är också nyfikna och benägna till bus, så du vill se till att allt värdefullt eller giftigt är väl dolt. Se till att ge dem massor av tuggleksaker och håll dina skor på en hög hylla också, eftersom tuggade skor är priset du betalar för att ha en valp.

Vad är priset på Golden Corgi-valpar?

Denna ras är fortfarande relativt ny och sällsynt, och det finns inte många etablerade uppfödare där ute. Som ett resultat kan priset som du kan betala för en av dessa hundar variera kraftigt, beroende på vem du frågar.

Corgis är inte superdyra och kostar ofta runt 1 000 dollar. Golden Retrievers, å andra sidan, kan kosta så lite som 0 för en vanlig hund eller flera tusen för en renrasig valp med premiumblodslinjer.

Golden Corgis är inte erkända av AKC eller liknande grupper, så det är osannolikt att du hittar en uppfödare som tar ut skyhöga priser. Du kommer förmodligen att se priser i intervallet 0 till 000, men det är bara en grov uppskattning.

Att hitta en uppfödare kommer att vara lika svårt som att fastställa ett pris. Du kanske måste leta långt utanför ditt geografiska område för att hitta en, så Google kommer förmodligen att vara din bästa vän (tills du får din valp, alltså).

Du kan alltid prova ditt lokala pund, men du måste ha riktigt tur.

Avdelare 83 föga kända fakta om Golden Corgis

1.Du bör inte skaffa en Golden Corgi om du inte tycker om att leka med hundar.

En sak som båda raserna har gemensamt är en förkärlek för lektid. Egentligen är det mer än så - det är något av en besatthet.

Dessa hundar kan spendera timmar med att jaga bollar eller frisbees eller till och med bara spela dragkamp med ett gammalt rep. De är inte blyga för att kräva speltid, och de kan vara lite jobbiga om de inte får det.

Det gör dem till underbara följeslagare för alla som älskar att leka med sin hund, men om du blir uttråkad snabbt kanske du vill välja en mindre krävande ras.

två.De är inga bra vakthundar.

Båda föräldraraserna är sällskapliga och utåtriktade, den typen av hundar som aldrig har träffat en främling. Även om det är bra för din nästa fest, skulle vi inte nödvändigtvis lita på att dessa valpar skyddar våra värdesaker.

Därmed inte sagt att de inte kommer att skälla på inkräktare, för de kanske. De kommer bara att göra det från ett avstånd som de anser vara säkert.

3.Du vet aldrig riktigt vad du får av en Golden Corgi.

Denna ras är tillräckligt ny för att den inte riktigt är etablerad, så personligheten hos varje enskild hund kommer att variera kraftigt från en valp till en annan. Vissa tar hårt efter sina retrieverföräldrar, andra efter Corgi, och vissa är en lika blandning av båda.

Det betyder att du inte kommer att veta vad du kan förvänta dig av din Golden Corgi-valp förrän de har haft en chans att växa upp lite och visa dig vilka de är. Det betyder också att du kan få en hund som är mer envis eller hyperaktiv än du skulle vilja.

Föräldraraser av Golden Corgi

Föräldraraser av Golden Corgi | Vänster: Golden Retriever, Höger: Corgi (Källa: Pxfuel)

Avdelare 3

Temperament & Intelligence of the Golden Corgi

Varje hunds temperament kommer till viss del att bero på det genetiska tärningskastet. Med detta sagt finns det fortfarande allmänna uttalanden som vi kan göra om dessa hundar.

De är nästan alltid extremt vänliga och utåtriktade, även runt främlingar. Dessa hundar tror att människor sattes på denna jord för att klappa dem, leka med dem och ge dem godsaker - och du borde inte bevisa att de har fel.

De är inte utsatta för aggression, men om de tar efter Corgi-aspekten av sitt arv kan de vara extremt envisa. Detta kan göra det svårt att reda ut eventuella beteendeproblem, så du måste hålla koll på deras träning.

När det gäller intelligens, anses både Goldens och Corgis vanligtvis vara bland de smartaste hundraserna, så du kommer förmodligen att ha en hund Einstein på dina händer. De kan hämta kommandon i en hast, förutsatt att de är intresserade av att lära sig.

Naturligtvis kan de också vända det kraftfulla intellektet mot dig om de känner sig busiga. Du måste hålla koll på saker som att valpsäkra ditt hem om du tar med en av dessa mutts i det.

Är dessa hundar bra för familjer?

Golden Corgis kan vara utmärkta husdjur, eftersom de är roliga, fridfulla och lätta att träna. Det betyder dock inte att det inte finns några problem som du behöver vara medveten om i förväg.

Även om dessa hundar vanligtvis leker lugnt med även de minsta barn, kan deras naturliga överflöd ibland få dem att gå ur hand. De kan lätt springa rakt igenom ett litet barn, så du vill vara säker på att övervaka alla lektider för bebis/valp.

Corgis är också vallhundar, så om din valp tar efter den delen av sin genetiska bakgrund, kan du hitta din hund som samlar dina barn över hela gården. Även om det kan låta som en bra sak, kan det snabbt bli gammalt för barnen.

Du kan dock behöva en stor familj bara för att hålla jämna steg med en av dessa hundar. Med tanke på deras omättliga aptit på lek, kan de slita ut vilken enskild person som är ansvarig för att ta bort dem, så det är bra att ha säkerhetskopior till hands.

Men i slutändan borde hela din familj bli kär i en av dessa lågryttare. När de saktar ner (eller ska vi säga, om de saktar ner farten), kommer de att krypa ihop sig i ditt knä, titta på dig med sina valpögon och smälta ditt hjärta snabbare än du någonsin trodde var möjligt.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Golden Corgis är avslappnade hundar, och de välkomnar nästan alla lekkamrater som kommer i deras väg, även om det är en annan hund. De kommer aldrig att tacka nej till möjligheten att lägga till ytterligare en vän till sitt paket.

De accepterar vanligtvis andra djur som katter också, speciellt om Golden Corgi växte upp runt dem. Du kan ha fler problem med att introducera en vuxen hund för en ny katt, men det är verkligen inte omöjligt.

Men se upp för dessa vallningsinstinkter. Medan många barn inte gillar att bli vallade, katter verkligen gillar det inte, och du kan ha en rodeo på händerna om din katt bestämmer sig för att den har fått tillräckligt med uppmuntran från hunden.

Det är viktigt att socialisera din valp så tidigt och ofta du kan för att förhindra dessa typer av missöden. Även om detta inte garanterar att de inte kommer att hända, kommer det att göra det lättare för dig att kontrollera problematiska beteenden längs linjen.

Dessutom, om din hund tar efter Corgi-sidan, kan de försöka dominera andra hundar - ja, till och med mycket större. Detta är vanligtvis önsketänkande, så det är sällan aggression som följer med det, men du bör vara säker på att avskräcka det ändå.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av RGV Dog Society (@rgvdogsociety)

Avdelare 4Saker att veta när du äger en Golden Corgi

Golden Corgi är en ganska enkel ras att föda upp, så det är ett bra val för förstagångshundägare. Ändå finns det flera saker som du bör veta om dessa hundar innan du tar hem en, eftersom att äga en inte är för alla.

Naturligtvis, med tanke på hur vilt personligheten hos dessa hundar kan variera, bör allt som skrivs nedan behandlas som en guide snarare än som hårda och snabba regler.

Mat & Diet Krav

Du måste vara försiktig med vad du matar din Golden Corgi och ännu mer försiktig hur mycket du matar dem. Om de äter för mycket och misslyckas med att få all aktivitet de behöver, kan dessa valpar snabbt bli feta, och fetma är hemskt för hundar.

Vi rekommenderar att du matar dem med ett proteinrikt foder, eftersom det ger dem mycket energi samtidigt som de håller dem långa och magra. Kött av hög kvalitet bör utgöra huvuddelen av maten, och den första ingrediensen bör vara en mager köttkälla av något slag.

Se upp för ingredienser som majs, vete, soja eller animaliska biprodukter. Dessa är alla fyllmedel av låg kvalitet som tillverkare inkluderar för att spara pengar, men de erbjuder lite näringsvärde och kan ofta bidra till viktökning.

Utöver protein, leta efter högkvalitativa frukter och grönsaker som tranbär, grönkål, spenat, broccoli och liknande. Dessa är fulla av viktiga näringsämnen, och även om de inte borde utgöra huvuddelen av din hunds kost, är de bra för att avrunda den på ett hälsosamt sätt.

Golden Corgis kan vara benägna att få problem med ryggraden och lederna senare i livet, så det kan vara smart att ge dem ett glukosamintillskott från och med ung ålder. Detta är naturligtvis inget mirakelmedel, men det kan hjälpa till att minska din hunds risk för artrit eller åtminstone minska sjukdomens effekter på din valp.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av We the Dogs DC (@wethedogsdc)

Övning

Även om Golden Corgis kanske inte behöver lika mycket motion som Golden Retrievers behöver de fortfarande en hel del av. Det här är extremt energiska hundar, och om du inte tar bort dem kan du ställa upp för destruktivt beteende eller andra problem.

Lyckligtvis gör de det lätt att träna dem. Om du släpper dem på gården kommer de inte att sluta röra sig - även om mycket av den rörelsen kommer att ägnas åt att ge dig en annan tennisboll att kasta.

Dessa hundar kommer att leka tills de kollapsar, så det är bäst att du är ett fan av apport. De kommer dock inte att kräva mycket av dig mer än att kasta bollen, så det är okej om du inte är helt på spelet.

Att bara leka med dem kan vara allt du någonsin behöver göra när det gäller att ge motion, men de utmärker sig också i agilityträning, lydnadsarbete och andra spel. Du kan lära dessa hundar att göra nästan vad som helst (även om du vill begränsa hur mycket de hoppar, eftersom det är dåligt för deras ryggar).

Helst kommer all träning du tillhandahåller att belasta deras sinnen lika mycket som deras kroppar. Lydnadsarbete är bra för detta, men du kan också leka kurragömma, organisera asätare eller helt enkelt ge dem en pusselleksak att lista ut.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Sully (@sullyfitz_the_corgi)

Träning

Med tanke på deras intelligens och människors tilltalande natur är Golden Corgis vanligtvis lätta att träna. De tar snabbt upp kommandon och de älskar att visa upp sin nyvunna kunskap.

Men ibland kommer Corgi i dem att komma ut och de kommer att bestämma sig för att bli tjuriga om något. Det är viktigt att inte låta dem vinna i dessa situationer, så se till att de gör vad du än sa åt dem att göra.

Var dock försiktig med hur du går tillväga. Negativ förstärkning – som inkluderar straffåtgärder som att skrika, använda chockhalsband eller slå hunden – fungerar nästan aldrig och kan leda till beteendeproblem på vägen.

Använd istället positiv förstärkning. Det innebär att belöna de beteenden som du vill uppmuntra med beröm, tillgivenhet eller godsaker och ignorera de beteenden du inte vill se. Om din hund gör något fel, omdirigera den till det beteende du vill ha av den och belöna den därefter.

Om du har det svårt kan du alltid anlita en professionell tränare som hjälper dig. Det är dock vanligtvis inte nödvändigt, eftersom dessa hundar gärna följer med någon träningsrutin som du tänker på.

Grooming ✂️

Många människor antar att den enda anledningen till att skapa en designerhund är att göra den allergivänlig. Det är ett rimligt antagande, med tanke på populariteten hos allergivänliga raser som Labradoodles.

I alla fall, Golden Corgi är definitivt inte hypoallergena . Dessa hundar kommer att fälla, och eftersom de har dubbla pälsar, kan den fällningen gå över styr om du bor i ett varmare klimat. Du vill borsta dem flera gånger i veckan att hålla sin päls under kontroll.

De blåser också sina rockar två gånger om året, på våren och hösten, så förvänta dig extrema håravfall under dessa tider. Du kommer att vilja borsta dem dagligen vid den tidpunkten och kanske till och med flera gånger per dag.

De behöver inte badas ofta, så du kan nog överlåta den uppgiften till tillfällen då de blir synligt smutsiga. Se till att torka ut öronen ordentligt efteråt eftersom fukt i öronen kan leda till infektion.

Utöver det bör du klippa deras naglar efter behov, borsta tänderna så ofta du kan och rengöra deras öron regelbundet för att förhindra att bakterier byggs upp inuti.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av We the Dogs DC (@wethedogsdc)

Hälsa och villkor

Som de flesta blandraser är Golden Corgis ganska friska djur. Det betyder dock inte att de inte har sin beskärda del av medicinska problem.

Det största problemet som dessa hundar möter är deras Corgi-arv. Problemet med Corgis, som de flesta långkroppar, är att deras ryggrader är under enorma påfrestningar, vilket leder till artrit och andra problem senare i livet.

Om du tillåter din hund att bli överviktig kommer dessa problem att förvärras, och din valp kan ha konstant smärta som ett resultat. Det är därför det är så viktigt att hålla ett vakande öga på sin kost och se till att de får mycket motion.

Du måste också vara försiktig så att de inte belastar ryggraden för mycket. Längden på ryggen gör dem styvare, och det kan göra dem ömtåliga om de utsätts för mycket hopp, särskilt på hårda ytor.

Var också försiktig när du plockar upp dem och låt inte dina barn göra det. Du bör alltid stödja deras rumpor och inte knuffa dem för mycket eller ställa dem för grovt.

Mindre förhållanden

  • Degenerativ myelopati
  • Grå starr
  • Öroninfektioner
  • Allergier
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Spinal problem
  • Cancer
  • Intervertebral disksjukdom

Avdelare 5Man vs. Kvinna

Den här rasen är så ny att det är svårt att fastställa deras allmänna beteendeegenskaper, än mindre några typiska skillnader mellan hanar och honor. Det betyder att även om det finns några olika sätt på vilka de två könen skiljer sig, bör du ta följande med en nypa salt.

Hanar tenderar att vara större än kvinnor. Detta betyder vanligtvis att de är en tum eller två längre och flera pund tyngre. Skillnaden är dock inte tillräckligt stor för att vara så märkbar.

Hanar är också vanligtvis klängigare och mer desperata att spela. Kvinnor är mer benägna att spela svårt att få och låta dig komma till dem, snarare än att ständigt tigga om uppmärksamhet.

Som sagt, båda könen är absolut mysmonster. Även om honor kan kräva uppmärksamhet mer sällan, kommer de fortfarande att kräva det hela tiden.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Golden Corgis är en kombination av två av de mest populära hundraserna i världen, så det skulle vara vettigt att någon skulle tänka sig att kombinera de två. Resultatet är en konstig men ändå bedårande kombination, en som är extremt energisk men också ivrig att behaga.

Dessa energikrav kan vara för stora för vissa ägare, eftersom dessa hundar behöver mycket motion varje dag. De har också varit kända för att uppvisa en envis rad, så du måste vara säker på din träningsförmåga.

Men för det mesta är det fantastiskt att äga en Golden Corgi. Dessa hundar älskar att spendera tid med sina familjer, och de kommer att belöna dig med massor av kärlek och skratt.

Var bara försiktig så att du inte snubblar över dem. De är en del Corgi, trots allt.


Utvald bildkredit: Tawat Kambum, Shutterstock

Innehåll