Hund stucken av Scorpion? Här är vad du ska göra! (Veterinär svar)

Veterinär godkändDr Joanna Woodnutt Foto

Recenserad och faktagranskad av

Dr Joanna Woodnutt

Vet, MRCVS

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.Läs mer

Skorpioner finns i hela USA. Som tur är, av alla arter - och det finns fler än 70 - anses bara en vara giftig. Skorpionsstick är inte ovanliga hos hundar.Alla husdjursföräldrar vet att hundar älskar att utforska små varelser som springer längs marken! Skorpionstick ska alltid behandlas som en nödsituation, även om allvarliga komplikationer tack och lov är sällsynta. jätte-skorpion-pixabay

Är skorpionsstick skadliga för hundar?

Alla skorpioner har gift i sticket. Koncentrationen av gift och mängden de släpper ut varierar dock mellan arterna. Tack och lov har de flesta arter antingen svagt gift eller släpper bara ut mycket små mängder. Det betyder att de flesta skorpionstick är jämförbara med ett otäckt insektsbett eller stick, som ett bistick . Hundar kan vara allergiska mot skorpionstick, vilket ger allvarligare symtom.

Jätte-skogskorpioner-krypande-på-hund_Tienuskin_shutterstock

Kredit: Patrizia08, Pixabay

Det finns en särskilt giftig skorpion som finns i USA - Arizona Bark Scorpion - som finns i sydvästra USA; nämligen Arizona, västra New Mexico, Sonoraöknen, södra Utah, södra Nevada, södra Kalifornien och mindre vanligt, Coloradofloden. Ett stick från dessa skorpioner blir allvarligare och kan till och med vara dödligt. Arizona Bark Scorpions är ljusbruna och runt 7-8c m långa. Dom ärnattligoch så är mer aktiva på natten. De gillar varmt, torrt väder och ses oftare på sommaren.

Hur vet jag om min hund blev stucken av skorpioner?

Undrar du vad tecknen på ett skorpionstick är? Tja, symtomen kommer att variera beroende på arten av skorpion, var sticket inträffade och din hunds individuella reaktion. De flesta skorpionstick förekommer på liknande sätt som insektsbett, även om de tenderar att vara särskilt smärtsamma! Din hund kanske gnälla eller yla, håll tassen upp eller tafsa i ansiktet . Platsen för sting kommer vara röd, ibland upphöjd och smärtsam . Du kanske kan se skorpionen sticka, eller så kan den ha ramlat ut. Bett runt munnen eller näsan tenderar att vara allvarligare.

I mer allvarliga fall, såsom stick från Arizona Bark Scorpion, kan din hund visa några eller alla av följande symtom:
 • Vidgade pupiller
 • Vattniga ögon
 • Dreglande
 • Onormal hjärtfrekvens
 • Onormalt blodtryck
 • Darrande
 • Vacklande gång
 • Problem att andas
 • kollaps

Vad ska man göra om en skorpion sticker hundar?

Få inte panik, eftersom skorpionsstick ofta liknar ett otäckt insektsbett eller stick. Men på grund av risken för allvarligare symtom bör du alltid behandla ett hundskorpionbett som en nödsituation. Det är bättre att anta att det är en giftig skorpion och vara försiktig. Låt bli 'vänta och se' om några symtom utvecklas, eftersom det vid det här laget kan vara för sent.

 • Ta bort din hund (och dig själv) från fara.
 • Ring din veterinär . Om du bor i närheten kommer de sannolikt att säga åt dig att gå direkt in. Om du är längre bort kan de be dig att ge lite antihistamin till din hund. Gör aldrig detta utan instruktioner från din veterinär, eftersom vissa antihistaminer är farliga för hundar. Din veterinär kanske också föredrar att ge injicerbar medicin om du är tillräckligt nära eftersom det fungerar snabbare. De kanske inte kan göra detta om du redan har gett din hund ett antihistamin hemma.
 • Håll is på området, på väg till veterinärkliniken, för att förhindra svår svullnad. Gör bara detta om ispåsen (eller en påse frysta ärtor) är lättillgänglig, slösa inte tid på detta.
 • Förhindra att din hund slickar området om möjligt.

Ha alltid din veterinärkliniks telefonnummer till hands. Se till att du vet vilken akutmottagning du ska använda under arbetstid också (ibland kommer detta att vara en annan filial eller klinik än den du är van att använda).

Vad är behandlingen för ett skorpionstick hos hundar?

Detta beror på hur allvarlig sticket är. Din veterinär kommer att ta bort sticket, om det fortfarande finns kvar. I milda fall kan din veterinär ge antihistamin via injektion, antiinflammatorisk smärtlindring och sedan övervaka din hund för allvarligare tecken. I lindriga fall återhämtar sig hundar normalt inom 24 timmar.

Kredit: Tienuskin, Shutterstock

I svårare fall, som stick runt huvudet eller stick från en Arizona Bark-skorpion, kan din hund behöva läggas in på sjukhus för vätskedropp. Tyvärr är behandlingen 'symptomatisk' - den syftar helt enkelt till att åtgärda symptomen som din hund uppvisar. Detta kan innebära att din veterinär ger medicin för att kontrollera blodtrycket, kontrollera hjärtfrekvensen eller slappna av i musklerna. Det finns ett antegift tillgängligt, men dess användning är kontroversiell eftersom det finns ett stort antal allergiska reaktioner på det.

Kan en Scorpions döda hundar?

Tyvärr är det korta svaret ja. Lyckligtvis är dock majoriteten av skorpionerna i USA inte dödliga. Men de kan fortfarande ge en elak punch! Alla skorpionstick kommer att orsaka smärta och en viss grad av skada på vävnaderna. Alla skorpionsstick behöver omedelbar veterinärvård.

Hur kan jag förhindra att min hund blir stucken av en skorpion?

Det är alltid bättre att förebygga än att bota, men det är svårt att förebygga en skorpion. Det finns några saker du kan göra för att minska risken för att din hundvän blir stucken.

Skorpioner kommer vanligtvis att fly dit de kan. De attackerar ofta bara om de känner sig hotade. De tycker om att hitta mörka, fuktiga platser att gömma sig – kolla alltid dina skor!

Om du vet att du bor i ett område som är tätt befolkat med skorpioner, försök att stoppa din hund från att gräva i din trädgård (lättare sagt än gjort, jag vet!). Särskilt under regnperioder kan skorpioner försöka söka skydd inuti. Täta eventuella sprickor runt fönster eller dörrar för att förhindra att skorpioner kommer in i ditt hem, de kan passa genom anmärkningsvärt små springor!

Slutsats: Skorpionstick hos hundar

Tack och lov kommer de flesta skorpionstick i USA, även om de är smärtsamma, inte att orsaka några allvarliga komplikationer. Men på grund av risken för ett giftigt skorpionstick och risken för allergiska reaktioner måste alla stick tas på allvar.

Skorpionsstick kan vara dödliga, även om detta tack och lov är sällsynt i USA. Tiden är avgörande, så agera snabbt om du vet att din hund har blivit stucken. På samma sätt, om din hund visar symtom på ett smärtsamt stick men du inte är säker på vad som orsakade det, var försiktig och ring din veterinär omedelbart.


Utvald bildkredit: MRS.Siwporn, Shutterstock

Innehåll