Hur snabbt kan en katt springa? Vilken är den snabbaste katten?

Välj Namnet På Husdjureten bengal katt springer utomhusNär din katt sitter på sittpinne och sover hela dagen är det svårt att föreställa sig att dessa djur är atletiska och smidiga rovdjur. Katter kan inte bara hoppa högre än människor (relativt till storlek) utan kan överträffa världens snabbaste mänskliga löpare, vilket är Usain Bolt, med en hastighet av 27 miles per timme .Hur fort kan en katt springa? Den genomsnittliga friska huskatten kan springa cirka 30 miles per timme. Detta är utan stretching eller träning, vilket mänskliga tävlande måste göra innan ett lopp. Allt som krävs för att motivera en katt är att locka byte eller ett hot. Läs vidare för att lära dig mer om din snabba katts löpförmåga!

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Vad gör en katt så snabb?

Din luddiga, lata huskatt har mycket gemensamt med sina stora kattmotsvarigheter som tigrar och geparder. Katter är rovdjur , så de måste vara snabba, starka och flexibla för att fånga byten och utmanövrera rovdjur.Mycket av denna förmåga kommer från det faktum att katter kan rotera sina flexibla ryggar mer än andra djur och vrida och förvränga sina kroppar efter behov. Från en tomgångsstart kan katter hoppa upp till nio gånger sin längd, förlänga sina ryggrader för att smalna av sina kroppar och tränga sig igenom trånga ställen, och orientera sig i luften för att landa på alla fyra fötterna.

Denna flexibilitet också hjälper dem att springa . Katters ryggar har elastiska dämpningsskivor som gör att de kan sträcka ut ryggraden och öka hastigheten . När katten trycker från marken för att springa, ger klorna dragkraft och ryggraden sträcker sig för att driva katten upp till tre gånger kroppens längd. Dessutom är skulderbladet fäst av endast muskler, vilket gör att det kan röra sig fritt för att utöka sitt steg ännu mer.

katt springer utomhus

Bildkredit: rihaij, Pixabay

Vilken är den snabbaste katten?

Som du kanske har gissat,snabbaste katten i världenär också det snabbaste däggdjuret någonsin, geparden. Vuxna geparder kan röra sig i hastigheter på upp till 60 miles per timme och kan sprinta upp till 80 miles per timme över korta avstånd. Detta beror främst på gepardens miljö, som främst är gräsmark och andra platta terränger. Faktum är att många av de djur som utvecklats över gräsmarker och slätter har snabba löphastigheter .

Andra anmärkningsvärda vilda katter som har höga löphastigheter inkluderar lejon, jaguar, leopard, puma och tiger. Dessa katter klarar i allmänhet hastigheter runt 50 miles per timme.

Den snabbaste huskatten är egyptisk Mau , en liten till medelstor korthårig kattras som är en av de få prickiga tama raserna. Det är också den snabbaste huskatten, tack vare sina långa bakben och hudflik på flanken som hjälper till att springa genom att öka sin steglängd. Denna ras kan nå hastigheter över 30 miles per timme.

Några andra hedersomnämnanden bland huskattraser inkluderar Abessinier , den somaliska , den Bengal , den Savann , och denManx, som alla är bland de mest atletiska raserna.

en gepard som springer i det vilda

Bildkredit: DrZoltan, Pixabay

Hur är kattens hastighet jämfört med andra djur?

Katter kan vara snabba, men deras löphastighet bleknar jämfört med några av de snabbaste djuren i världen (exklusive geparden).

Gepard 60 mph
Pronghorn antilop 60 mph
Quarter horse 54 mph
Blå gnu 50 mph
Lejon 50 mph
Brun hare 48 mph
Vinthund 46 mph
Känguru 44 mph
Afrikansk vildhund 44 mph

Så, några djur överträffar huskatten med att springa, men både gepard och lejonet finns på listan. Om vi ​​skulle lägga till djur från havet och luften blir siffrorna mycket högre.

De pilgrimsfalk är den snabbaste fågeln och når flyghastigheter på upp till 186 miles per timme, men när den dyker, den kan nå hastigheter som överstiger 200 miles per timme . Hastigheter som närmar sig eller överstiger 100 miles per timme är inte ovanliga bland rovfåglar.

I havet, den snabbaste fisken är segelfisken , som har klockats i hastigheter över 68 miles per timme. Svärdfisk, marlin och andra fiskar klarar också otroliga hastigheter. Efter dem är tonfisk, bonefish och flygfisk bland de snabbaste fiskarna. Späckhuggare, eller späckhuggare, är också snabba för sin vikt och kan nå hopphastigheter på 34 miles per timme.

hepper-katt-tass-avdelare

Viktiga takeaways

Katter är snabba och smidiga rovdjur som är byggda för att köra ner byten och undvika rovdjur med korta hastigheter. Även om huskatten kan leva ett bekvämt liv som inte kräver den här typen av atleticism, har de fortfarande en anmärkningsvärd smidighet och snabba spurter som kan nå upp till 30 miles per timme.


Utvald bildkredit: Jeannette1980, Pixabay

Innehåll