Chinese Crested

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 11-13 tum
Vikt: 8-12 pund
Livslängd: 13 – 18 år
Färger: Hårlös med rosa och svart hud och vita tofsar, eller alla pälsfärger för puderpuffen (svart, vit, blå, mahogny, koppar, lavendel, fawn, kräm, etc.)
Lämplig för: Lägenhetsbor, proffs som jobbar hemifrån, mogna ägare, familjer med äldre barn
Temperament: Alert, livlig, tillmötesgående, tillgiven, benägen för separationsångestFrån första anblick verkar allt om den kinesiska nacken unikt och konstigt. Trots deras namn har denna ras nästan definitivt inte sitt ursprung i Kina; och trots deras klassificering som en hårlös hund, finns de också i en avgjort fluffig puderpuffvariant. När du väl kommit förbi dessa initiala förvirringar kommer du dock att hitta en fantastiskt frisk och mild uppfostrad leksaksgruppshund som är perfekt för avslappnade ägare och familjer med äldre barn.

Oavsett om du bara är nyfiken på att veta mer om detta distinkt preparerad ras eller du funderar på att göra en till en del av din familj, den här guiden är för dig. Läs vidare för att upptäcka mer om den unika hundrasens mystiska ursprung och historia, såväl som hur det är att äga och ta hand om både hårlösa och puderpuffar. Längs vägen kommer vi att introducera dig till grunderna för allt du behöver veta innan du bestämmer dig för om en Chinese Crested är rätt för dig.
Avdelare 1

Chinese Crested Valpar – Innan du köper...

Chinese Crested valp

Bildkredit: PixabayEnergi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Oavsett om den hårlösa eller härligt fluffiga varianten av Chinese Crested tilltalar dig mest, är kraven på tid, pengar och energi som krävs för att välkomna en till ditt hem ett seriöst åtagande. Innan vi gör en bedömning av om din livsstil stämmer överens med Crested, tycker vi att det är bra att lära sig mer om var hunden kom ifrån – inklusive vad den avlades för och hur det har förändrats över tiden.

Generellt tros ha härstammat från större afrikanska hårlösa hundar, hundhistoriker antar att kinesiska uppfödare miniatyriserade Crested på ungefär samma sätt som de gjorde för Shih Tzu och Pekingese. Huruvida detta är helt korrekt är inte lika viktigt som vad som kom härnäst, när kinesiska handelsfartyg först sågs bära dessa kinesiska skeppshundar runt om i världen som både sällskapsdjur och råttjagare.

När de reste och handlade sålde dessa kinesiska handelsfartyg Cresteds i globala anlöpshamnar från Egypten till Turkiet och Sydafrika. Där korsades de ofta med lokala hundar för att fortsätta en linje av hårlösa mousers. Från dessa hamnstäder introducerades europeiska sjömän till Chinese Crested under utforskningstiden, från vilken vi nu har uppgifter om deras eventuella adoption i USA.

Från och med två amerikanska kvinnors verk i slutet av 1800-talet främjades Crested genom deras journalistik och uppfödningsinsatser. Så småningom bildades American Chinese Crested Club 1979 och erkändes officiellt av American Kennel Club 1991.

Tillgiven känd som Dr. Seuss-hunden på grund av dess galna hårtussar och pigga attityd, har den kinesiska nackens allmänt lyckliga och vakna karaktär kombinerat med dess rejäla hälsoräkning för att göra den till ett populärt sällskapsdjur i U.S. De är lika glada över att följa med dig på promenader eller helt enkelt ligga på soffan hela dagen och titta på tv, de är ett lättsamt husdjur vars ganska extrema skötselkrav inte bör avskräcka dig från att välkomna en i ditt hem.

I den hårlösa varianten kan Chinese Crested variera i mängden hår som täcker dess nosparti, svans och tassar. Deras bleka till mörksvarta hud är särskilt utsatt för irritation och solbränna och kräver betydande förebyggande ansträngningar för att hålla sig lycklig och frisk.

Powderpuff sort Cresteds har en lång, mjuk päls som till och med kan likna envanlig terrier. Speciellt len ​​och silkeslen, den här dubbla pälsen gör ett fantastiskt jobb med att skydda puderpusten från många av de hudirritationsproblem som hårlösa upplever.

Sammantaget är Chinese Crested mest anmärkningsvärt i sin relativt låga förekomst av genetiska anlag för sjukdomar, vilket gör den till den kanske hälsosammaste hundrasen som finns. En lång livslängd vittnar också om detta, med många kinesiska krönar som lever i över 15 år.

Vad är priset på kinesiska valpar?

Båda varianterna avChinese Crestedär inte särskilt lätta att föda upp, vilket gör dem till en relativ sällsynthet som renrasiga hundar. Efter att ha hittat en ansedd uppfödare kan du förvänta dig att betala allt från 000 till 000 för en Chinese Crested-valp, eller ännu mer om dess föräldrar har en anmärkningsvärd härstamning.

För att börja söka efter en ansvarsfull uppfödare rekommenderar vi starkt att du använder American Kennel Clubs Puppyfinder, ligger här . Eftersom rasen har ganska stränga standarder för inkludering i tävlingar, kommer alla uppfödare som listas på denna officiella sida att certifieras för att ta utmärkt hand om sina djurs hälsa.
Avdelare 8

3 föga kända fakta om Chinese Crested

1.Hårlösa och Powderpuff-valpar kan födas i samma kull.

Eftersom hårlösheten hos en Chinese Crested är en ofullständig dominerande genetisk egenskap, kan individuella fall av hår eller hårlöshet variera från valp till valp även inom en enda kull. Detta hjälper också till att förklara varför mängden och placeringen av hår i den hårlösa sorten kan variera så mycket från valp till valp – kort sagt, hårlöshet är det svagaste genetiska materialet som finns, medan förekomsten av hår snabbt kan förändras beroende på både föräldrar och tillfälliga häckningsförhållanden.

två.A Chinese Crested var vinnaren av World’s Ugliest Dog Competition tre år i rad.

En renrasig, hårlös Chinese Crested-hund vid namn Sam var den tvivelaktiga mästaren i Petaluma, Kaliforniens World's Ugliest Dog-tävling från 2003 till 2005. Gammal, blind och allmänt skrämmande till utseendet vann Sam sin ägare över 3 000 dollar under sin treåriga regeringstid som mästare, endast avstå titeln efter att ha gått bort 2005 vid en mogen ålder av 15 år. Sam är den enda hunden som har vunnit titeln fulaste hunden tre år i rad.

3.Chinese Crested-hundar har ofta varit med i tecknade serier och filmer.

På grund av deras utmärkande märkligt utseende , har den kinesiska nackenpersonligheten visats i så varierande roller som:

 • Giuseppe från Marmaduke
 • Krull krigarkungen från Hur man förlorar en kille på 10 dagar
 • Romeo från Hotell för hundar
 • Fluffig från 102 dalmatiner
 • Kika från Katter & Hundar
 • Bobby från De unga och de rastlösa
kinesisk crested hund i koppel utomhus

Bildkredit: Veronika Andrews, Pixabay

Avdelare 3

Temperament & Intelligens av den kinesiska nacken

Pisksmart men saknar ofta någon tydlig motivation för träning, Chinese Crested är en hund som går med strömmen som ger tyst tid framför kraftfull aktivitet. En utmärkt sällskapsdjur för alla som arbetar hemma, Crested älskar att tillbringa tid nära sina ägare men är inte mycket av en för tid tillbringade utomhus eller sportaktiviteter.

Kräver en mild hand inte bara på grund av sin känsliga hud, den kinesiska nacken kan lätt drabbas av separationsångest om den lämnas ensam för länge. De tenderar att vara en liten skugga för sina ägare och familjemedlemmar och följer alltid i dina fotspår tills du bestämmer dig för att sätta dig ner igen. Sedan blir de snabbt en ständig knähundskamrat.

Är dessa hundar bra för familjer?

För vissa typer av familjer kan Chinese Crested njuta av ett harmoniskt förhållande av konstant sällskap utan överstimulering. Med tanke på deras känslig benstruktur , liten resning och känslig hud är de inte ett bra val för familjer med små barn. I familjer med äldre barn som vet hur man hanterar en hund varsamt, kommer de att vara otroligt glada och tacksamma för den extra uppmärksamhet som en annan person kan ge dem.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Den kinesiska nacken kan bli ganska vänlig om den socialiseras från en ung ålder men kanske inte är vänlig för interaktioner med mer livskraftiga hundraser. Det är en rolig sanning att den bästa hundkamraten för en Chinese Crested är en annan Chinese Crested – men vilken liten och mild hundras som helst kan lätt bli en stadig följeslagare som hjälper till att lindra Cresteds nervösa ångest när den lämnas ensam.

Kinesisk nakenhund i vinden

Bildkredit: Pxfuel

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Chinese Crested:

Efter att ha lärt dig lite mer om Crested, tänker du att det kan vara rätt hund för ditt hem och din livsstil? Om så är fallet, är nästa steg att ta att lära sig allt du kan om deras kost, träning och avsevärda skötselbehov. Även om de är en avslappnad hundras i många avseenden, kräver Crested mer uppmärksamhet på sin päls och hår än nästan alla andra renrasiga hundar.

Mat & Diet Krav

Med tanke på deras ringa storlek kräver kinesiska nakenhundar små portioner hundmat. Allt från ¼ till ¾ kopp torrfoder för hundar av hög kvalitet per dag kommer att räcka för att hålla din Crested glad och frisk. Dela upp detta i tre måltider, fördelade jämnt över dagen, för att motverka övermatning och den resulterande magvärken som kan uppstå efteråt.

För att välja det bästa hundfodret för din Crested, välj först en formel baserat på deras ålder. Valpar, vuxna och äldre hundar har alla olika näringsbehov, och detta är dubbelt sant för Crested.

Sedan måste du testa små portioner av detta foder för att se till att din hund tolererar det väl. Även om de i allmänhet har ett robust matsmältningssystem, kommer många Cresteds snabbt att utveckla allergier och intoleranser som kan vara svåra att diagnostisera. Om din Crested vänder upp näsan vid mat, bryter ut i utslag eller verkar slö efter att ha ätit, är chansen stor att det är dags att prova en annan matformulering.

Prova: Bästa mat- och vattenskålar

Träning

I utbyte mot de extra timmarna av skötsel och hudvård som du behöver lägga ner för att hålla en Chinese Crested frisk, kommer du att vara glad att veta att deras träningskrav är minimala. Korta dagliga promenader eller några rundor av apport på bakgården är mycket för att tillfredsställa hundar av denna ras, men se till att utrusta dem med skyddskläder eller solskyddsmedel när de leker utomhus.

Även om de inte har en stark önskan om kraftfull speltid, kan Chinese Cresteds vara förvånansvärt atletiska och smidiga. Det är mest sannolikt att du kommer att se detta när de har bestämt sig för att fly från en inhägnad, ducka och skoja för att envist förhindra återfångande. När de tror att det är ett spel att du jagar dem, kan Chinese Crested bli förvånansvärt konkurrenskraftig i sina motvilja.

Träning

Med en personlighet placerad mitt emellan envis och ivrig att behaga, kan Chinese Crested uppmuntras att svara bra på träning på grund av hur mycket den älskar att umgås med sin ägare. En tävlingsserie kan ytterligare uppmuntra dem att njuta av hundsporter som flugboll, lydnad och agilityträning – men deras känsliga personligheter gör att du måste vara extra noggrann med att ge positiv förstärkning vid varje tur.

Träning i början av livet är avgörande för en Chinese Cresteds lycka och vilja att lära sig senare i livet och bör tas om hand av en professionell om du inte är helt bekväm med det själv. Anmäl dem till kurser för socialt umgänge och lydnad för valpar och du kommer att bli rikligt belönad med en mer vänlig och älskvärd följeslagare på äldre dagar.

Chinese Crested hund stående

Bildkredit: Pxhere

Grooming✂️

Det mest seriösa engagemanget av alla för ägare av en Chinese Crested, skötsel och hygien kommer att bli ett primärt fokus för er tid tillsammans. Även om både hårlösa och puderblåsor kräver regelbunden tånagelklippning och tandborstning, skiljer sig deras skötselkrav avsevärt.

För hårlösa Cresteds är underhållet av deras nakna hud anmärkningsvärt likt att ta hand om mycket känslig mänsklig hud. Mottaglig för akne, solbränna och smärtsam torrhet måste du hålla ett nära och konstant öga på kvaliteten och konsistensen på din väns hud.

Ett standardregemente för en hårlös kan inkludera:

 • Hypoallergen fuktkräm för att förhindra torrhet
 • Babysolkräm för att förhindra solbränna
 • Bär tröjor under de kallare månaderna för att hålla en normal kroppstemperatur
 • Raka regelbundet de små hårstråna intill huden för att förhindra irritation

Powderpuff Cresteds, å andra sidan, kräver daglig borstning av sina mjuka och raka dubbelrockar. Bad varje vecka hjälper till att förhindra knutning och mattning, och du måste vara försiktig så att du inte borstar håret när det är torrt eller smutsigt eftersom det kan orsaka hårbrott. Många puderpuffägare väljer att raka en del av sina hundar för enklare underhåll.

Prova en av dessa för att förhindra torr hud:

Hälsa och villkor

Som en av de hälsosammaste av leksaksraserna av hundar, är Chinese Crested benägen för en mycket mindre lista över hälsoproblem än andra knähundar. Ändå kan du hitta följande tillstånd under loppet av en Chinese Cresteds liv:

Mindre förhållanden
 • Dövhet
 • Glaukom
 • Progressiv retinal atrofi
Allvarliga förhållanden
 • Anfall
 • Patellaluxation
 • Legg-Perthes sjukdom
Avdelare 5

Man vs Kvinna

Eftersom du är en mindre och skonsammare ras till att börja med kommer du inte att märka många skillnader mellan han- och honhundar. Vissa ägare rapporterar att honor är mer benägna att gå upp i vikt när de åldras, medan män kan vara mer envisa och sannolikt att fly sina höljen. Både de hårlösa och puderpuffvarianterna uppvisar liknande egenskaper oavsett kön.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

En otroligt unik hund Med en mystisk historia är den kinesiska nacken olik alla andra raser som lever idag. Små men allmänt avslappnade, kan de leva sina bästa liv i hushåll som åtnjuter lugn och ro snarare än stökig aktivitet. Om du letar efter en långlivad knähund som gärna myser i soffan med dig hela dagen, passar Chinese Crested perfekt.


Utvald bildkredit: Eskimokettu, Pixabay

Innehåll