Saluki

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 23-28 tum
Vikt: 35-70 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Kräm, gyllene, brun, vit, grizzle, svart och brun, trefärgad (svart, brun, vit)
Lämplig för: Familjer med äldre barn, par, erfarna hundägare
Temperament: Anpassningsbar, distanserad, lojal, kärleksfull, energisk

Snabb som vinden och supermodellmager, Saluki är en av de äldsta hundraserna som finns tillgängliga för dagens djurshoppare. En verkligt graciös hund, Saluki användes av kungligheter i tusentals år för att jaga gasell.

Idag är Saluki en elegant, fantastisk ochverkligen speciell hundsom skulle göra ett bra tillskott till din familj. De är dock inte för alla, eftersom de är ganska distanserade och kan vara mycket underhållsmässigt.

Om du funderar på att ta med en Saluki i ditt hem, var noga med att läsa den här kompletta guiden om denna speciella hund. Här hittar du information om var du kan köpa en Saluki-valp, denna hunds temperament och intelligens, och allt ditt nya husdjur kräver av dig för att kunna leva ett lyckligt och hälsosamt liv.Avdelare 1

Saluki-valpar – innan du köper...

Brun Saluki-valp

Bild: föl, Shutterstock

Är du ute efter en Saluki-valp? Denna extremt tillgivna hund skulle göra ett fantastiskt tillskott till nästan alla hushåll. Men innan du köper en valp från den allra första internetannonsen du ser, är det viktigt att vara medveten om bakgårdsuppfödare och valpfabriker.

Dessa mindre hunduppfödningsverksamheter övervakas vanligtvis av en amatör som är ute efter ekonomisk vinning och som anstränger sig lite för en selektiv, etisk avelsprocess.

Många förstagångsvalpköpare kan frestas av de låga priserna hos en valpfabrik eller bakgårdsuppfödare. Men de negativa konsekvenserna av att köpa en Saluki-valp från en av dessa lågkvalitativa anläggningar uppväger ofta mycket förmånerna.

Innan du bestämmer dig för att köpa en Saluki-valp är det absolut nödvändigt att se till att du får en från en högkvalitativ, ansedd och ansvarsfull hunduppfödare. Några egenskaper hos en bra Saluki-uppfödare inkluderar:

 • Tillåter dig att besöka deras anläggning och se valparna och föräldrarna
 • Säljer inte valparna innan de är åtta veckor gamla
 • Att ha robusta veterinärregister över föräldrar och valpar
 • Ber dig skriva på ett kontrakt
 • Ställer dig många frågor om din familj, hushåll och livsstil
 • Vill gärna ge remisser från tidigare kunder

Var säker på att uppfödaren du gör affärer med porträtterar de ovan nämnda egenskaperna. Du vill försäkra dig om att du köper en glad och frisk Saluki-valp från en välrenommerad uppfödare för att undvika hälso- eller beteendeproblem senare på vägen.

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Saluki-valpar?

Nu när du förstår vem du bör köpa från, låt oss ta en titt på priset på Saluki-valpar från en kvalitetsuppfödare.

Det är viktigt att veta att Saluki är en av de dyraste renrasiga hundraserna på marknaden. Prislappen för en Saluki-valp från en välrenommerad uppfödare kommer att kosta dig runt 2 500 dollar.

Den siffran kan skjuta i höjden om du vill ha en hund med premiumblodslinjer som du kan föda upp eller visa. För de flesta människor kommer dock en trädgårdsvariant Saluki att fungera bra.

Med tanke på hur värdefulla dessa hundar är, är det extremt osannolikt att du hittar en renrasig Saluki i ditt lokala pund, men det är alltid värt att kolla. Du kanske har lite tur att titta på Saluki räddningsgrupper i ditt område också.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Saluki

1.En gåva från gudarna

Arabiska stammän var så stora fans av Salukis att de ansåg dem vara en gåva från Allah. De kallades el hor, vilket betyder ädel.

Anledningen till att de var så högt värderade är att de är utmärkta jakthundar. Stammännen ansåg dem lika värdefulla som deras hästar, vilket verkligen är mycket beröm.

De ansågs också vara den kungliga hunden i det antika Egypten och begravdes ofta med faraoner. Vi är säkra på att de föredrog stammännens sällskap som ett resultat.

två.De är medlemmar av hundfamiljen

Salukis är faktiskt sikthundar; det betyder att de använder sina ögon istället för sina näsor för att jaga sitt byte. Denna kombination av skarp syn och en förmåga att springa i dagar gör dem verkligen till formidabla jägare.

Naturligtvis jagar de inte så mycket längre, och den uthålligheten kan arbeta emot dig när det är dags att tappa dem.

3.En uråldrig ras

Saluki-rasens existens kan spåras tillbaka över 5 000 år till det antika Mellanöstern. Bilder som liknar dem har hittats på gravmålningar och mosaikskulpturer.

Det gör dem inte nödvändigtvis bättre än en nyare ras, men det är ett roligt faktum som du kan förvåna dina vänner med när de frågar varför du adopterade en Saluki.

Saluki närbild

Bildkredit: salsa08, Pixabay

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos Saluki

På avstånd från främlingar är Saluki milda och hängivna följeslagare när de väl värms upp för dig. De har en tendens att utveckla en djup koppling till en medlem i hushållet, vilket kan leda till separationsångest om hunden lämnas ensam under längre perioder.

Om den inte socialiseras från början kan din Saluki vara blyg och reserverad kring främlingar. Det är därför det är viktigt att exponera dem för så många nya ansikten som möjligt när de fortfarande är unga.

De är ofta lugna och reserverade, vilket gör dem till utmärkta husdjur för lägenhetsbor. Men om de blir uttråkade kommer de att förstöra ditt hus, så det är viktigt att förse dem med massor av leksaker, uppmärksamhet och annan stimulans.

Salukis är väldigt intelligenta. Men att träna en kan vara svårt eftersom de tenderar att tänka själva och vara extremt självständiga.

Om de hittar något eller någon som är mer spännande än dig, kommer de definitivt att ignorera dig. Detta kan vara särskilt problematiskt med tanke på deras skarpa syn, eftersom alla rörelser vid horisonten kommer att fånga deras uppmärksamhet. Som ett resultat kan du ha mer tur att träna dem inomhus.

Är dessa hundar bra för familjer?

Salukis är inte särskilt aggressiva, så du borde inte ha mycket att oroa dig för i det avseendet. Men de är inte heller särskilt utåtriktade, och de kanske inte är intresserade av att leka med dina barn.

De kommer undan med äldre barn, förutsatt att barnen vet hur man leker med dem. Små barn bör hållas borta, eftersom Salukis har lite tålamod för alla de drag, petningar och stickningar som ett litet barn kan utsätta dem för.

När de väl bestämmer sig för att börja springa är det väldigt lätt för dem att kasta över ett litet barn. De har knöliga ben som kan göra lite skada också.

De är i allmänhet försiktiga med främlingar, så de är inte ett bra husdjur för familjer som gör mycket underhållning.

Eftersom dessa hundar är så känslomässigt behövande kan det hjälpa att avvärja separationsångest att ha andra familjemedlemmar i närheten för att ge dem uppmärksamhet. Det är också bra att ha lediga händer för att hjälpa till med att ta bort dem.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Salukis tolererar i allmänhet andra hundar väl. Det här är dock inte den typen av hund som ständigt vill leka, även om de kommer att uppskatta en partner i brott när de bestämmer sig för att det är dags att spurta utan anledning.

Katter och mindre djur är generellt sett en dålig idé. Kom ihåg att Salukis föddes upp för att jaga sådana här djur, och du kan inte bara stänga av 5 000 år av genetisk programmering.

Som sagt, du kan ha lite tur att få dem att tolerera andra husdjur om du börjar umgås med dem när de är unga. Vi skulle dock inte rekommendera att ta med en mogen Saluki till ett hushåll med katter och gerbiler.

Saluki på gräs

Bildkredit: elisabettabellomi, Pixabay

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Saluki

Nu när du förstår lite mer om en Salukis läggning och intelligens, låt oss utforska allt som de behöver för att leva sitt bästa liv.

Mat & Diet Krav

Salukis kan vara extremt snålätare som drar upp näsan åt vad som än erbjuds dem. Som ett resultat kan du bli frestad att mata dem med all mat de kommer att äta, snarare än att insistera på en kibbit av hög kvalitet.

Vi rekommenderar en mat som är hög i protein och använder kvalitetsingredienser, utan fyllmedel eller tillsatser. Detta är en av de sällsynta raserna som kan tillåtas frifodras, eftersom det är osannolikt att de äter för mycket, men vi rekommenderar att du matar dem vid bestämda tider oavsett.

De är en slank och smal ras, och det är helt naturligt att knappt lägga märke till konturerna av deras revben under pälsen. Få inte panik om folk anklagar din hund för att vara för smal; så länge din veterinär säger att ditt husdjur är friskt har du inget att oroa dig för.

De är inte benägna att drabbas av ledproblem - i själva verket har de den lägsta förekomsten av höftledsdysplasi av någon ras. Det betyder att du förmodligen kan spara pengar på kosttillskott. Det rådet går ut genom fönstret om du lyckas göra din Saluki fet, dock.

Övning

Salukis är vanligtvis lugna hundar - tills de bestämmer sig för att de behöver springa, det vill säga.

När lusten att sprint tar över, kommer de att behöva mycket utrymme för att göra det. De kan med lätthet tillryggalägga stora avstånd och de kan nå hastigheter på 40 mph. En stor gård är trevlig att ha, men se till att ha höga staket, för de kan hoppa extremt högt.

En bättre idé kan vara att ta dem till en hundpark; det är en av få platser där du har tillräckligt med utrymme för att låta dem springa. Låt dem dock inte kopplas loss någonstans som inte är inhägnad, eftersom de kanske inte kommer tillbaka.

Om du inte ger din Saluki tillräckligt med motion kan de känna ett behov av att bli destruktiv. Du kanske tycker att det är lättare att beskatta deras sinnen än deras kroppar, så pusselleksaker, lydnadsträning och liknande aktiviteter är en bra idé.

Träning

Salukis är en supersmart ras och kommer in på grunderna ganska snabbt. Men på grund av deras oberoende natur kan din Saluki vara en utmaning att träna.

De är benägna att tristes och kan lätt bli distraherade. Håll saker roliga och intressanta genom att använda korta, engagerande träningspass med positiv förstärkning.

Gör inte ditt liv svårare än det behöver vara genom att träna dem i en hektisk miljö. Om det finns något där ute som kan fånga deras blick, kommer de sannolikt att sluta uppmärksamma dig - och det är förvånansvärt svårt att vara mer underhållande än en ekorre.

Allt detta gör dem till ett dåligt val för den första hundägaren. Om du inte har gott om självförtroende och tålamod kommer du troligtvis att ha det hårt, så det kan vara bättre för dig att lära dig repen med en mindre utmanande ras.

Saluki utanför

Bildkredit: elisabettabellomi, Pixabay

Grooming✂️

Salukis har en kort, silkeslen päls och de fäller inte mycket. De behöver bara borstas en gång i veckan eller så, även om du kanske vill göra det dagligen om du är noggrann med hundhår.

Försumma inte borstningen heller. Det förhindrar att deras päls trasslar ihop sig och omfördelar naturliga oljor runt huden, vilket minskar behovet av att bada.

Tänderna bör borstas regelbundet och öronen rengöras varje vecka för att förhindra infektion. Deras naglar bör klippas efter behov, men om de springer så mycket som de vill, kommer de troligen att fila ner naglarna naturligt.

Hälsoförhållanden

Salukis är i allmänhet en mycket frisk ras, även om de har sin beskärda del av problem. Några av de största problemen att vara medveten om inkluderar:

Mindre förhållanden
 • Anestesikänslighet
 • Glaukom
 • Korneal dystrofi
Allvarliga förhållanden
 • Hemangiosarkom
 • Kardiomyopati
 • Hypotyreos
 • Progressiv retinal atrofi
 • Von Willebrands sjukdom
Avdelare 5

Man vs Kvinna

Medan manliga Salukis tenderar att vara större än sina kvinnliga motsvarigheter, finns det inga stora skillnader i personlighetsdrag mellan de två könen.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar:

Om du letar efter en hängiven hund som alltid gärna följer med dig på dina morgonjoggar, kan Saluki vara den perfekta rasen för dig.

De är dock inte lika lekfulla och utåtriktade som din typiska hund. Saluki måste socialiseras från en tidig ålder för att komma överens med främlingar, och de behöver en stor bakgård som är ordentligt inhägnad. De kommer också att klara sig bäst i ett hem med äldre barn, eller inga alls.

Så länge du inte förväntar dig en slaskande lovebug, kan Saluki bli en underbar följeslagare för dig och din familj. Utmana dem bara inte till ett fotrace.


Utvald bild: Svetlay, Shutterstock

Innehåll