Pomsky (Pomeranian & Husky Mix)Höjd: 10-15 tum
Vikt: 15-25 pund
Livslängd: 13-15 år
Färger: Vit, kräm, brun, grå, svart
Lämplig för: Aktiva individer och familjer med äldre barn, Hushåll utan andra husdjur, Hem av alla storlekar
Temperament: Intelligent, självständig, envis, ägarorienterad, försiktig med främlingar, vokal

Har du någonsin stött på en hund som såg ut som en liten Siberian Husky? Eftersom miniatyr Huskies inte är en riktig sak, var det du förmodligen såg en Pomsky!

En Pomsky är en hybrid, eller designer, hundras skapad genom att korsa en Siberian husky med en Pomeranian . Även om dessa hundar tar efter båda föräldraraserna, är de mest kända för att se ut som Husky-valpar för alltid.

Tyvärr, att varaoemotståndligt sötär inte alltid bra. Tack vare Pomskys charmiga snygga utseende är valpar eftertraktade och säljs för ett rejält pris. Men många nya ägare inser inte hur mycket arbete att ta hand om dessa hundar verkligen kan vara! Trots allt är både Pomeranians och Huskies kända för att ha stora personligheter.Avdelare 1

Pomsky-valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av V E S P E R ♡ (@thevesperbear)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

De senaste åren känns det som att fler och fler antingen vill ha eller redan äger en Pomsky. Medan dessa miniatyriserade Huskies är inte allas kopp te, det går inte att förneka hur populära de har blivit.

Naturligtvis ska du aldrig köpa eller adoptera en hund enbart utifrån utseende. Istället bör valet av hund baseras på din livsstil och hur mycket tid du är villig att ägna åt dess vård. Om du tar hem en hund med helt andra behov än vad du kan ge, kommer ni båda att ha det tufft!

När det gäller designerraser är förekomsten och tillgängligheten av Pomsky nästan lika med Labradoodlens. Att skaffa en av dessa hundar innebär ofta att man lägger ner en stor deposition eller går på en uppfödares väntelista. Men om du har pengarna kommer det förmodligen inte att vara så svårt att hitta en uppfödare med valpar på väg. Å andra sidan blir dessa hundar upptagna ganska snabbt, speciellt när de sätts upp för adoption genom skyddsrum eller räddningar. För potentiella ägare som vill ta hem en Pomsky kommer köp nästan alltid att vara det enklare alternativet.

Vad är priset på Pomsky-valpar?

Med Pomskys skyhöga popularitet borde det inte komma som någon överraskning att dessa valpar kostar en fin slant! I genomsnitt kostar Pomsky-valpar mellan 500 till 000 från en uppfödare. Däremot kan valpar med mycket önskvärda markeringar eller stamtavlor upp till 5 000 $ !

Men bara för att Pomskies är dyra betyder det inte att alla uppfödare har sina hundars bästa i centrum. Faktum är att det ofta är raka motsatsen. Innan du väljer en uppfödare att köpa genom, rekommenderar vi alltid att du gör din forskning och korskontrollerar referenser för att säkerställa att de är etiska och engagerade i att föda upp friska valpar.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Pomskies

1.Pomskies skapades 2012.

Vissa rapporter placerar Pomskys ursprung runt 2009, men den första officiellt registrerade Pomsky-kullen föddes 2012. Denna första kull föddes upp (genom konstgjord insemination) av Tressa Peterson och Joline Phillips av Arizona.

två.Men Pomsky blev först viralt 2011.

Låt oss förklara: 2011 började bilder cirkulera online av en Pomeranian/Siberian Husky-blandning. Naturligtvis fick den förtjusande storleken hos dessa påstådda Pomskies en stor fanbas. Dessa bilder – delade på populära nyhetsplattformar som Buzzfeed – var dock inte av en riktig Pomsky utan av en finsk lapphund valp.

Ryktet säger att det var dessa exakta bilder som inspirerade Peterson och Phillips att föda upp den första Pomsky-kullen.

3.Pomskies erkänns inte av de flesta rasorganisationer

Eftersom Pomsky är en hybrid är den inte erkänd av stora hunduppfödningsorganisationer som American Kennel Club . Även om många ägare inte bryr sig om att registrera sin hund hos någon av dessa organisationer, kan det göra det svårare att hitta en ansedd uppfödare.

Lyckligtvis finns det andra resurser tillgängliga för Pomsky-uppfödare, ägare och fans. Några av de mest populära Pomsky-klubbarna inkluderar Pomsky Owners Association , den Pomsky Club of America , och den International Pomsky Association .

Pomskys föräldrar

Pomskys föräldrar. Vänster: Pomeranian, Höger: Husky

Temperament och intelligens av Pomsky

Liksom sina föräldraraser är Pomsky känd för sin intelligens. Pomskies distraheras dock inte lätt av att utföra uppgifter eller lösa pussel som du kan förvänta dig av en border collie eller pudel. Istället är Pomskies benägna att få slumpmässiga utbrott av energi och ofta ångest.

Pomskys höga intelligens betyder att denna hund är benägen att tristes och längtar efter sällskap från sin mänskliga familj. Dessa hundar är bäst lämpade för hushåll med mycket aktivitet och mår inte bra när de lämnas ensamma under långa perioder. Tyvärr kan en uttråkad Pomsky snabbt förvandlas till en fluffig förstörelseboll (och dess ringa storlek kommer inte att göra mycket för att sakta ner den!).

Bortsett från Pomskys övergripande personlighet, bör du veta att detta kan vara en vokal korsning. Huskies och Pomeranians är kända för sina vokaliseringar, så det är troligt att din nya Pomsky kommer att ta efter vanorna hos en eller båda raserna. Pomskys storlek gör den till ett självklart val för lägenhetsbor, men tänk också på dina grannar!

Är dessa hundar bra för familjer?

Tyvärr tolererar Pomskies inte små barn väl. Utöver att ha en kort säkring när det kommer till saker som öron- och svansdragning, kan Pomskys höga bytesdrift utlösas av springande barn.

Familjer med äldre barn som vet hur man beter sig runt små hundar borde inte ha några problem med att introducera en Pomsky i sitt hem.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Att ta in en Pomsky i ett hem med andra djur är knepigt. Tyvärr är dessa hundar nästan alltid olämpliga för hushåll med katter eller mindre husdjur. Precis som med barn ser vissa Pomskies katter och andra smådjur som byten. Detta är inte bara stressande för alla inblandade, utan det kan också utsätta dina andra husdjur för fara.

När det kommer till att leva med eller umgås med andra hundar klarar sig Pomskies i genomsnitt bra. Medan en del Pomskies kommer att uppvisa Little Dog Syndrome och vända sig mot hundar som är mycket större än dem, tar andra efter Huskys starka flockmentalitet och trivs runt andra hundar.

För din Pomskys säkerhet och känslomässiga välbefinnande rekommenderar vi att du använder positiv förstärkning och noggrant övervakar tiden som spenderas runt andra hundar.

brun och svart pomsky

Bild: Wikimedia Commons

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Pomsky

Pomeranians och Huskies är ganska olika hundar när det kommer till daglig vård. Innan du bestämmer dig för om en Pomsky är den perfekta valpen för dig, är det viktigt att veta var deras behov hamnar i det stora hela.

Mat & Diet Krav

Som en ganska liten ras , Pomskyen kräver mycket mindre mat än sin Husky-förälder. I genomsnitt kräver en Pomsky cirka 2,5 koppar mat per dag, uppdelad på flera små måltider.

Tänk på att detta belopp bara är ett genomsnitt. När du bestämmer lämplig portionsstorlek för din Pomsky, se utfodringsriktlinjerna för den specifika mat du använder. Om du har några frågor eller funderingar om din hunds diet, vikt eller matsmältningshälsa, boka ett möte med din veterinär.

Övning

Medan Pomsky tar efter Husky när det gäller fysisk träning, gör dess mycket mindre storlek en stor skillnad. Cirka 45 minuters måttlig träning varje dag är tillräckligt för att hålla din Pomsky glad och frisk.

Pomskies föredrar i allmänhet ostrukturerad lektid framför traditionella promenader, men du bör inte avstå från resor runt grannskapet helt och hållet. Vanligtvis borde din Pomsky gå cirka 10 mil per vecka , utspridda på flera utflykter.

Beroende på din hunds genetik, kom ihåg att de kan vara benägna att bulta med ett ögonblicks varsel (en vanlig vana hos Huskies!). Vi rekommenderar alltid att du använder ett säkert koppel och sele när du går ut med en hund.

pomsky på en promenad

Pomsky på promenad. | Bildkredit: Jonathan Byrne, Shutterstock

Träning

Pomskies är extremt ljusa, men du bör inte blanda ihop detta med träningsförmåga! Precis som Husky (och i mindre utsträckning Pomeranian), tenderar Pomskies att föredra att göra saker på sitt eget sätt.

Massor av konsekvent, positiv förstärkning är nyckeln till att träna en Pomsky. Särskild uppmärksamhet bör också ägnas åt tidig socialisering, eftersom dessa hundar snabbt kan bli försiktiga med främlingar.

Eftersom Pomskies ofta ärver Huskys höga bytesdrift, bör tid som spenderas runt små husdjur, barn eller vilda djur alltid övervakas noggrant. Som med vilken hund som helst kan dessa instinkter åsidosätta all träning när du minst anar det!

Grooming ✂️

Om du vet något om Huskies så vet du att deras dubbla päls kan vara en mardröm som tappar bort sig. Pomeranians är också kända för sina högkvalitativa lås. Om du tror att det kommer att vara annorlunda att äga en Pomsky, kommer du att få ett oförskämt uppvaknande.

Pomsky kan vara mindre än sin arktiska släkting, men de bär fortfarande den tjocka, dubbelskiktade pälsen. Kombinera det med det täta, mattbenägna håret från Pomeranian så har du en hund som kräver daglig skötsel.

Utöver daglig borstning för att förhindra lösa hårstrån och mattning, kommer Pomskys päls att förändras med årstiderna. Om du följer en vanlig skötselregim kan du dock förhindra att denna avfallsperiod orsakar förödelse på dina möbler, kläder och mattor.

Svårighetsgraden av din Pomskys halvårsavfall kan variera med din plats - regioner med mer dramatiska säsongsförändringar kan utlösa en tjockare vinterpäls.

Hälsa och villkor

Trots den dramatiska skillnaden i storlek mellan Pomeranian och Husky, bär Pomsky färre hälsorisker än många andra designerhundraser. Ändå bör du vara medveten om och förberedd på vanliga hälsotillstånd som finns i denna korsning.

Mindre förhållanden

  • Kroniska allergier
  • Hudsjukdomar
  • Epilepsi
  • Grå starr
  • Tandsjukdom

Allvarliga förhållanden

  • Höftdysplasi
  • Patellaluxation
  • Kollapsad luftstrupe
  • Hjärtsjukdom
  • Legg-Calve-Perthes sjukdom

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Sammantaget finns det inga anmärkningsvärda skillnader mellan manliga och kvinnliga Pomskies. I genomsnitt kan manliga Pomskyar mäta några pund tyngre och en tum eller två längre än sina kvinnliga motsvarigheter, men det finns ingen garanti för att en hane alltid kommer att vara större än en hona Pomsky.

Din Pomskys personlighet och fysiska hälsa kommer att vara mer beroende av stark, ansvarsfullt uppfödd genetik än på dess kön.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Även om det är sant att Pomsky har skjutit i höjden i popularitet nästan uteslutande på grund av sitt snygga utseende, är detta en fantastisk hund för rätt hushåll. Potentiella ägare som är aktiva, har en måttlig mängd fritid och letar efter en hundkamrat för att hålla dem på tårna kommer att älska dettahybridras.

Tyvärr bestämmer sig många nya ägare för att ta hem en Pomsky utan att undersöka deras grundläggande behov eller temperament. Pomskies kan vara små, men det finns en hel del pirrig och energi inpackad i dessa små kroppar. Men genom att lära dig om dessa hundar och vad det dagliga ägandet innebär, är du ett steg närmare att ge en lycklig Pomsky det perfekta hemmet.


Utvald bildkredit: Wikimedia Commons

Innehåll