Seal Point Siamese: fakta, ursprung och historia

seal point siames liggande på en sammetskläderSeal Point Siamesiska är utan tvekan en av de mest erkända kattraserna i världen. De har enkla, slående egenskaper och en tillgiven natur som har ansett dem vara det perfekta familjedjuret. Den här kattrasen är känd för de gulfärgade och krämfärgade kropparna, det sälbruna huvudet och de klarblå ögonen, och den väcker intresse i det ögonblick du ser den. Det får många människor att undra var denna katt kom ifrån och hur den skjutit i höjden i popularitet i djurvärlden.

hepper enkelkatttassavdelare

De tidigaste uppgifterna om Seal Point Siamese i historien

Man tror att alla siameser på en gång var en Seal Point-siames. Denna ras kommer från Thailand, som en gång kallades Siam, och gav den sitt oförglömliga namn. De är en av de tidigaste kända asiatiska kattraserna, med uppgifter om dem som går tillbaka till 1350-talet. De användes till en början som klockkatter vid templen för att värma inkräktares präster.

Det var inte förrän runt 1870-talet som den siamesiska rasen tog sig till England och blev ett vanligt husdjur i kungliga familjer. Det är från denna historia som alla dagens siameser härstammar. Det finns inga uppgifter om vem den första amerikanska ägaren av denna ras var, men de gjorde förmodligen sitt första framträdande i slutet av 1800-talet.Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av @__flauschverliebt

Hur Seal Point Siamese fick popularitet

Denna ras blev först uppmärksammad i USA runt slutet av 1870-talet när första damen Lucy Hayes var begåvad en, och de blev snart utbredda och igenkännbara av de flesta medborgare. Därifrån tog en kvinna vid namn Greta Hindley med sig sin unga, kvinnliga Seal Point Siamese till Amerika 1921 när hon återvände från en resa till Malaya. Den här katten fick en kull och Hindley deltog i en show där hon tog hem guldet och skapade en ännu mer betydande ökning i popularitet. Seal Point Siamese deltog sedan i kattutställningar regelbundet och är nu en av de enklaste raserna att identifiera.

Formellt erkännande av Seal Point Siamese

Trots att den inte kom till Amerika förrän relativt nyligen, är Seal Point Siamese katt en av de första originalraserna av stamtavlakatter. Med sin breda popularitet i Storbritannien och USA blev Seal Point Siamese officiellt erkänd av Cat Fanciers' Association 1906. Denna ras är mycket mer tillgänglig för husdjursälskare och familjer idag, och det finns nu fyra olika färgvariationer att välja ifrån.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Domina-Katz Old Style Siamese (@dominakatz_old_style_siamese)

hepper katttassavdelare

Topp 5 unika fakta om Seal Point Siamese

1.Seal-Point är den mest kända rasen.

Trots att det finns fyra olika färgvarianter , är tätningsspetsen den ursprungliga och mest välkända. Du kanske har sett dem som barn när du tittade på Disney's Lady and the Tramp från deras ljusbruna kroppar, mörkbruna huvuden och fläckiga svansar och öron.


två.De är väldigt vokala.

Förvänta dig inte att denna kattras tyst ska smyga runt i huset och hålla sig gömd under dagen. Denna ras jamar högt och ofta . De tvekar inte att berätta när de vill ha något. Vissa kattägare tycker att det är förtjusande, men de är inte rätt katt för dig om du föredrar att ha mindre ljud runt huset.


3.De älskar sällskap.

Siamesiska katter har blivit populära familjehusdjur eftersom de tycker om att vara runt människor. De tenderar att följa dig runt, hoppa i ditt knä, mysa på natten och längta efter familjeinteraktion. Detta betyder också att de är benägna att utveckla en viss mild separationsångest om du lämnar dem ensamma under långa perioder. Tänk på hur mycket tid du är villig att ägna åt dem innan du tar med dig en hem.


Fyra.Korsögda katter är normalt.

En viktig egenskap hos renrasiga siameser är att de ibland ser ut som om de kan vara korsögda. Du inbillar dig inte saker när du lägger märke till något som stör deras blick. Dessa katter kan ha slående blå ögon tack vare sina gener, men de är sannolikt också korsögon på grund av samma gener. Även om det en gång var mycket vanligt är det mindre troligt nu när selektiv avel har skett.


5.De är delvis albino.

Visste du att deras lätta kroppar faktiskt är på grund av ett specifikt albinodrag? Denna egenskap är dock inte enbart på grund av deras genetik. Temperaturen påverkar färgen på deras päls. Deras urskiljbara färgfläckar visas inte förrän cirka fyra veckor efter att de föddes. Högre temperaturer håller bålen ljusare och svans, öron och tass, som ofta är kallare, gör håret mörkare.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Jessica Panula (@hoss_catwright)

Du kanske också är intresserad av: Flame Point Siamese: fakta, ursprung och historia

hepper katttassavdelare

Gör Seal Point Siamese ett bra husdjur?

Det är bättre att du förstår allt du kan om en ras innan du bestämmer dig för att du vill ha en som husdjur. Seal Point Siamese är en pratglad katt som längtar efter mycket uppmärksamhet. De är lojala och älskar sin familj mer än något annat, och de uppträder töntigt och ledsna när de inte får den interaktion som de är desperata efter. Om du är frånvarande större delen av dagen på jobbet, överväg att skaffa två av dem så att de kan hålla varandra sällskap och inte bli ensamma. Siameser kommer i allmänhet överens med barn, hundar och andra husdjur, och de är skonsamma när de leker. De är intelligenta, atletiska och älskar att bli stimulerade.

Seal Point Siamese är utsatt för flera hälsoproblem. Några av vanligaste hälsoproblemen är astma och bronkial sjukdom. De lider också av hjärtfel, inflammatorisk tarmsjukdom och njursjukdom. Däremot är de mästare på att dölja sina symtom, så du måste vara extra noga med eventuella förändringar i deras beteende.

Seal Point Siamese rasen har en kort päls, så de är ganska lätta att sköta. Kamma dem en gång i veckan med en kam i rostfritt stål. Klipp naglarna en gång varannan vecka eller så ofta som behövs. Bortsett från det gör de ett bra jobb med att bada själva och hålla rent.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Seal Point Siamese är en av de äldsta kattraserna som finns kvar idag. Selektiv avel har gett upphov till andra sorter av denna katt, men originalet är en som vi aldrig vill se minska i popularitet. Den här rasen gör att älska dig prioriteras, och de vill spendera sina liv med att bli överösta med uppmärksamhet från dig och din familj. Nu när du förstår mer om den här rasens historia och var de kommer ifrån, kan du ta med dem till ditt eget hem för att ge familjen en extra touch eller kunglig gestalt.


Utvald bildkredit: slowmotiongli, Shutterstock

Innehåll