Siamesisk katt

siames cat_rihaij_PixabayHöjd 8-10 tum
Vikt 8-14 pund
Livslängd 10-15 år
Färger Tätningspunkt ,chokladpunkt, blå punkt , lila spets
Lämplig för Familjer, seniorer, lägenheter
Temperament Tillgiven, vokal, intelligent, smidig, lekfull, krävande

Siamese katter är en av de mest populära kattraserna i USA, och med sina vackra spetsiga pälsar, smala och graciösa kroppar och slående blå ögon är detta knappast förvånande! De är också en av de mest högljudda och uttrycksfulla kattraserna, kända för att följa sina ägare i hemmet och prata nästan konstant.

Siamesiska katter har sitt ursprung i Thailand för århundraden sedan och tog sig till väst först i slutet av 19thårhundrade. De är en naturligt förekommande ras, och deras nu allmänt vördade päls är resultatet av en genetisk mutation. Denna underbara färgning har lett till att siameserna har använts i utvecklingen av en handfull andra raser, men de är den första rasen som har denna unikt vackra färg.

Om du vill veta mer om denna underbara ras, läs vidare för en djupgående titt! siames kattunge_Pixabay

Siamese kattungar — innan du köper

katt blå ögon_Andreas Lischka_Pixabay

Bildkredit: PixabayEnergi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Innan du tar steget och tar hem en siamesisk kattunge, bör du veta att dessa katter är ganska uppmärksamhetskrävande och inte tycker om att vara ensamma hemma. Det är därför de flesta håller Siamese Cats i par, eftersom när de hålls ensamma kan de vara en hel handfull att underhålla. De älskar att spela och är nyfikna på vad det än är du håller på med hemma och kommer att ge dig sin röst om allt! Detta kan vara för mycket för vissa människor, och om du letar efter en tyst knäkatt är siamesen förmodligen inte det rätta valet för dig!

Vad är priset på Siamese kattungar?

Siamese katter är populära och kattungar är lättillgängliga, vilket hjälper till att sänka kostnaderna en del. Beroende på uppfödaren och viktigast av allt, stamtavlan, kan du förvänta dig att betala runt 0-0 för en kattunge, med siamesiska kattungar av stamtavla som går för så mycket som 500.

Med dessa katters popularitet finns det gott om bakgårdsuppfödare som försöker tjäna pengar snabbt, så se till att du köper en kattunge från en ansedd uppfödare. Besök deras anläggningar och se till att allt är rent och bekvämt. Detta kommer också att vara ett bra tillfälle att se föräldrarna och se till att de inte är för skrämda eller rädda - ett säkert tecken på dålig behandling, eftersom siameser vanligtvis är utåtriktade. Du kan ställa alla frågor till uppfödaren om rasen.

På grund av dessa katters popularitet kan du också hitta en på ditt lokala härbärge, där du kan ge ett av dessa underbara kattdjur en ny chans i ett lyckligt hem. hepper enkelkatttassavdelare

3 föga kända fakta om den siamesiska katten

siames cat_Axel Bueckert, Shutterstock

Bildkredit: Andreas Lischka, Pixabay

1.Korsade ögon och krokade svansar var en gång ett vanligt drag

Det var en gång en vanlig syn att hitta siameser med korsade ögon och krokiga svansar, även om dessa genetiska defekter nu till stor del har eliminerats genom noggrann avel. Dessa defekter var resultatet av en unik genetisk mutation, men gamla legender beskrev en annan orsak: Siamesiska katter hade traditionellt i uppgift att hålla en värdefull vas och ha svansen lindad runt den. Deras ögon fäste intensivt på den i timmar och lämnade dem med en permanent krokig svans och korsade ögon!

två.De har inte bra mörkerseende

Till skillnad från de flesta andra kattraser, kända för sitt otroliga mörkerseende, är siamesiska katter inte välsignade med denna unika egenskap. Samma pigment som är ansvarig för deras vackra blå ögon orsakar också svagare syn i mörker. Dessutom saknar deras öga ett lager av vävnad som reflekterar ljus genom näthinnan, vilket ytterligare minskar deras mörkerseende.

3.De var mycket värdefulla bland thailändska kungligheter

Siamesiska katter var en gång uppskattade av thailändska kungligheter på grund av deras vackra, unika utseende, men också av en annan viktigare anledning. Dessa kungligheter trodde att deras siamesiska katt skulle få sin själ efter att de dog, och siamesen hölls därför i lyxiga förhållanden - för säkerhets skull!

Relaterad läsning: Applehead Siamese: fakta, ursprung och historia

blå punkt siames cat_Tatiana Chekryzhova, Shutterstock

Temperament och intelligens hos den siamesiska katten

kattmat_Pixabay

Bildkredit: Axel Bueckert, Shutterstock

Siamesen är intelligent, vänlig och kanske framför allt mycket pratsam! Många beskriver den siamesiska kattens personlighet som hundliknande, eftersom de är uppmärksamhetskrävande och ibland kan vara uttömmande klängiga. De är extremt förtjusta i sin mänskliga familj och blir mycket fästa vid sina ägare - en egenskap som inte är idealisk för ägare som inte har mycket tid att ägna åt dem. De kan vanligtvis hittas som följer sina människor i hemmet och ger dem råd om vad de bör och inte bör göra med sin höga, raspiga röst. De är högljudda om nästan allt och kommer säkert att låta dig veta när de är hungriga, glada, ledsna och allt däremellan.

De är mycket intelligenta katter som är lätta att träna, och med denna intelligens kommer en kärlek till allt som är mentalt stimulerande. De älskar att spela interaktiva spel med sina ägare, på egen hand med stimulerande leksaker eller med sin siamesiska partner. Detta är en av de viktigaste aspekterna av denna katts personlighet, eftersom de lätt blir uttråkade och ensamma och aldrig bör lämnas ensamma för länge. De behöver massor av underhållning.

Är dessa katter bra för familjer?

Siamesiska katter är fantastiska familjedjur, och deras hundliknande karaktär gör dem till fantastiska lekkamrater för barn. De tycker om att bli gosade, klappade och leka med, och de kommer att spendera timmar med barn som spelar spel. Faktum är att stora familjer är att föredra för dessa sociala djur, eftersom de kommer att få mycket av den uppmärksamhet och interaktion som de längtar efter.

siamesisk katt sitting_rihaij _Pixabay

Bildkredit: Tatiana Chekryzhova, Shutterstock

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Siameser är i allmänhet bra med andra katter - särskilt andra siameser - och är vanligtvis vänliga med milda, katttoleranta hundar också. Naturligtvis kommer tidig socialisering med både din siamesiska katt och hund att hjälpa massor. Alla mindre husdjur som möss eller hamstrar i ditt hem kommer sannolikt att ses som ett byte och bör hållas långt borta från din siames! siames i wild_Andreas Lischka_Pixabay

Saker att veta när du äger en siamesisk katt

Eftersom Siamese Cats är så sociala och vänliga katter är de verkligen en fröjd att äga. De är populära katter runt om i världen, och det finns en mängd information där ute om hur man tar hand om dem, men här är några ytterligare tips.

Mat- och kostkrav 🥛

hepper katttassavdelare

Bildkredit: Pixabay

Siamesiska katter är, precis som alla katter, obligatoriska köttätare, så djurbaserade proteiner bör utgöra majoriteten av deras diet. De behöver inte kolhydrater från frukt och grönsaker, men dessa kan ingå som extra. I allmänhet bör frukt och grönsaker inte utgöra mer än 10%-15% av kosten.

Torrfoder eller våtfoder är båda bra alternativ, så länge de har kött listat som första ingrediens och är fria från för många spannmål. Ett bra alternativ är att ge dem torrfoder som bas och ge dem våtfoder varannan till var tredje dag för att tillföra variation och fukt till kosten. De flesta katter dämpar naturligt mängden mat de äter, men de kan fortfarande bli överviktiga om de äter fel mat med för många fyllmedelsingredienser eller om de har fri tillgång till mat. Vi rekommenderade att mata dem två gånger om dagen och ta bort all oäten mat efteråt.

Övning 🐈

Siamese katter är energiska, smidiga, lekfulla kattdjur som behöver mycket motion för att bränna av energi. Lyckligtvis älskar dessa katter att leka, så träning är inget problem. Alla interaktiva leksaker kommer att få dem att bli upphetsade och springa runt, och du kommer troligen att tröttna långt innan de gör det! Det är därför det också är en bra idé att ha en annan siamesisk katt i närheten, eftersom de kommer att leka oändligt tillsammans och ge varandra träning.

Träning 🎾

Bildkredit: rihaij , Pixabay

Med sin höga intelligens är siameser i allmänhet lätta att hushålla och kan till och med läras ut en mängd olika tricks. De har hundliknande personligheter och är ivriga att tillfredsställa sina ägare. Om du använder dig av belöningsbaserade träningsmetoder kan de snabbt hustränas och kan även sitta på kommando och till och med dela ut high fives! Träning är ett bra sätt att knyta an till din katt, och eftersom de älskar uppmärksamhet och interaktiv tid med sina ägare, älskar de i allmänhet träningsprocessen.

Grooming ✂️

Siamesiska katter har korta, täta pälsar som är en bris att hålla preparerade. De är noggranna självvårdare och kommer i allmänhet att hålla sig rena, men en lätt borstning en eller två gånger i veckan hjälper . Deras naglar hålls också korta på egen hand, och det räcker vanligtvis med en skrapstolpe för att hålla dem vassa, men de kan behöva klippas ibland.

Parodontit är ganska vanligt hos katter, så den viktigaste delen av att sköta din siames är att hålla sina tänder friska. Torrfoder kan hjälpa till att ta bort plack och tandsten, men du bör fortfarande borsta tänderna regelbundet för att förhindra tandproblem. Att börja denna process som kattungar kommer att hjälpa dem att vänja sig vid det.

Hälsa och villkor 🏥

Siamesiska katter lider tyvärr av fler hälsoproblem än de flesta andra kattraser. Detta beror till stor del på problem från selektiv avel, en process som gynnar utseende framför hälsa. Ett av de vanligaste hälsoproblemen är andnings- och tandproblem på grund av deras kilformade huvuden.

Siameser är också benägna att få ögonproblem, orsakade av samma genetiska defekter som gav dem korsade ögon tidigare och resulterade i dålig syn i mörker. De är också ganska benägna för leversjukdomar, onormal njurfunktion och medfödda hjärtfel, bland annat, så husdjursförsäkring rekommenderas starkt när du äger en av dessa katter.

Allvarliga förhållanden:
  • Renal amyloidos
  • Hypertrofisk kardiomyopati
  • Aortastenos
  • Progressiv retinal atrofi
Mindre villkor:
  • Feline astma
  • Ögonproblem
  • Katthyperestesi
  • Megaesofagus

Man vs. Kvinna

Bildkredit: Andreas Lischka, Pixabay

Det finns få stora skillnader mellan siamesiska hanar och honkatter, även om hanarna är något längre och tyngre. Hanar är också kända för att vara lite mer tillgivna och klängiga än kvinnor och generellt mer uppmärksamhetskrävande, medan honor är gladare när de gör sitt eget. Kvinnor kan vara ganska självständiga ibland och mindre benägna att snabbt bli vänner med främlingar. Detta bör dock tas med en nypa salt eftersom siameser är sociala, vänliga djur i allmänhet.

Relaterad läsning: Är siamesiska katter hypoallergena?

Slutgiltiga tankar

Siamese Cat är ett vänligt, socialt och intelligent kattdjur som är perfekt för familjer men också är en underbar följeslagare för singlar. De älskar tillgivenhet och älskar att ge det också, och du skulle bli hårt pressad att hitta en mer kärleksfull katt.

Som sagt, de kan vara uppmärksamhetskrävande, och detta kan visa sig vara för mycket för vissa ägare. Om du letar efter en katt som gärna latar sig i soffan med en och annan klappning, kanske den siamesiska katten inte är rätt val för dig. De är också mer benägna att få hälsoproblem än många andra kattraser, vilket är en extra kostnad som du måste tänka på.

Siamesiska katter är underbara djur att ta hand om, vilket framgår av deras höga popularitet, och om du har tid och uppmärksamhet att ge dem, är de verkligen belönande följeslagare.


Utvald bildkredit: rihaij, Pixabay

Innehåll