Sharberian Husky (Shar Pei & Siberian Husky Mix)

Välj Namnet På Husdjuretsiberian husky sharpei sharberiean husky mixHöjd: 20-25 tum
Vikt: 35-55 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Brun, svart, vit, fawn, kräm
Lämplig för: Erfarna hundägare, aktiva ägare, familjer med vuxna barn, husägare med stora och trygga gårdar
Temperament: Oberoende, egensinnig, skyddande, kärleksfull, lojal, hårt arbetande

Sharberian Husky är en blandning mellantill kinesiska Shar Peiochen Siberian Husky. Denna hybrid är medelstor men är muskulös, kraftfull och kan vara lite skrämmande trots sin mindre storlek. De kan likna en förälderras framför den andra eller se ut som en perfekt blandning av de två. Hur som helst, deras utseende är vackert och slående.

Dessa hundar är självständiga tänkare, och de är mycket intelligenta, så förvänta dig att ta itu med en människoliknande personlighet än ett husdjur om du engagerar dig för denna ras.

Sharberian Huskies gör underbara familjehusdjur för rätt familj, eftersom de är lojala och mycket skyddande mot sina nära och kära och sina hem. Vi kommer att diskutera allt du behöver veta om dessa underbara blandrashundar så att du kan avgöra om detta är rätt ras för dig.Avdelare 1Sharberian Husky-valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av ‍♀️ (@robyn_emms)

Energi
Träningsförmåga
Hälsa
Livslängd
Sällskaplighet

Många människor dyker in i att äga denna ras på grund av hundens utseende och lojala personlighet, men det största de glömmer att tänka på är hundens beteendetendenser. Den här hybriden ärver en stark självständig strimma från sin Shar Pei-föräldraras, så om du letar efter en gosig och tillgiven hund är detta förmodligen inte rasen för dig. Dessa valpar tycker om att vara runt människor, men de visar sin kärlek mest i sin vilja att leka och skydda, inte i sin fysiska tillgivenhet.

En annan stor faktor som Sharberian Husky-ägare måste överväga är träning. Shar Pei föräldrarasen är oberoende, och Husky förälderrasen kan vara exceptionellt envis och egensinnig. Resultatet i denna blandras är en hund som har intelligensen att lära sig kommandon snabbt men som kanske väljer att inte lyssna på dig. De kan vara svåra att träna, så de rekommenderas för erfarna hundägare som är redo att börja ett konkret träningsschema direkt under valptiden. Tidig träning är nyckeln för denna ras.

Slutligen ärver denna ras en ganska hög energinivå från båda föräldrarna, och utöver regelbunden daglig träning kommer de att behöva mycket kraftfullt spel. Dessa hundar kan bli destruktiva om de inte får utlopp för sin energi, så var beredd att spendera mellan en timme och två timmar om dagen för att gå, springa och leka med din valp.

Vad är priset på Sharberian Husky-valpar?

Sharberian Husky-uppfödare kommer sannolikt att vara mycket svåra att hitta med tanke på hur ovanlig denna blandras är. Om du kan hitta en uppfödare kan du räkna med att betala mellan 000 och 200 för din valp.

Som med alla ovanliga raser är det viktigt att göra mycket noggrann forskning när du letar efter en uppfödare. Du kanske blir överlycklig bara att hitta en uppfödare som erbjuder dessa valpar, men prata med dem och besök om möjligt för att se till att de föder upp och föder upp sina hundar under sunda, etiska förhållanden. Du bör också alltid be om genetisk testning för din hund, eftersom alla ansvariga uppfödare kommer att kunna tillhandahålla det åt dig.

Avdelare 23 föga kända fakta om Sharberian Huskies

1. De har en lång härstamning

Designerraser som Sharberian Husky blev populära i slutet av 1900-talet, men föräldraraserna till denna hybrid går tillbaka långt innan den moderna eran. Shar Peis kan spåras tillbaka över 2 000 år till Kina, där de föddes upp för jakt och bevakning år 200 f.Kr. En av få hundraser som är ännu äldre än Shar Pei, Siberian Husky antas ha kommit till Amerika för över 12 000 år sedan! Båda föräldraraserna är ofta listade som några av de äldsta raserna i världen, så din Sharperian Husky har mycket att leva upp till!

2. Några av deras förfäder är kända

Du har förmodligen hört historien om Balto, mest känd avbildad i Disneyfilmen med samma namn. Den här historien var baserad på den verkliga historien om en Siberian Husky vid namn Balto. Den här hunden, tillsammans med ett team av andra Siberian Huskies, ledde en snösläde som innehöll medicin över extremt ojämn, frusen terräng i över 600 miles på bara fem och en halv dag. Denna otroliga bedrift kunde bara ha utförts av en så hårt arbetande hundras som Siberian Husky.

3. Deras lösa hud har ett extra syfte

Du kanske ser den lösa, rynkiga huden som en rent estetisk egenskap hos Shar Pei, och vi skulle inte klandra dig – den är ganska bedårande! Rynkigheten valdes faktiskt ut för i denna ras. Shar Peis var ursprungligen uppfödd för jakt och användes senare för hundfighting, och deras lösa hud gjorde det svårt för ett vilt djur eller en annan hund att ta tag i dem. En angripare kan hålla fast i sin lösa hud, men det kommer inte att hindra Shar Pei från att vända sig till attack tillbaka.

Sharpei husky

Föräldrar till Sharberian Husky Vänster: Siberian Husky (Pixabay) | Höger: Shar Pei (Pxhere)

Temperament och intelligens hos Sharberian Husky

Sharberian Huskies är en ofta missförstådd ras eftersom de är oberoende och kan verka distanserade. De är självsäkra hundar som inte behöver tillgivenhet för att vara lyckliga, och de skulle mycket hellre fokusera på att arbeta eller leka än att gosa.

De är dock väldigt lojala och de kommer att visa sin kärlek till dig och din familj på sitt eget sätt. De kan vara lite aggressiva om de blir provocerade, särskilt under måltiderna, men för det mesta kommer de att vara lugna, reserverade och lydiga med rätt ägare.

Är dessa hundar bra för familjer?

Sharberian Husky kan vara ett underbart husdjur, men de är inte lämpliga för alla hem. Dessa hundar mår bäst i familjer med vuxna barn eller vuxna. Små barn kan lätt leka för grovt med din valp, och de kan bli aggressiva om det händer. De kan också vara något matagressiva, så de tar inte snällt emot små barn som avbryter deras måltider. Sammantaget är Sharberian Huskies okej med barn, men de klarar sig bäst i miljöer där alla förstår och respekterar deras oberoende.

Om du väljer att ta med den här hunden till ett hem med barn, se till att hålla ett öga på ditt barn när de interagerar med din hund. Du bör också planera att hålla dem åtskilda från dina barn om de har lekträffar, eftersom dessa hundar kan tolka normal lek som fara och kliva in för att skydda ditt barn.

Sharberian Huskies är mycket lojal och alert , så framför allt kommer de att försöka skydda dig och dina nära och kära, vilket är en stor egenskap hos ett familjedjur. De har i allmänhet lite misstro mot främlingar, och denna egenskap bidrar till deras förmåga att skydda ditt hem.

Framför allt annat måste du och dina familjemedlemmar vara medvetna om att Sharberian Huskies vanligtvis inte är särskilt tillgivna, och de känner ofta igen och följer en hackordning i ditt hem. Så länge dina familjemedlemmar kan respektera din hunds utrymme, interagera med dem genom att leka och arbeta och samtycka till att vara med i träningen, bör du inte ha några problem med att introducera din Sharberian Husky för din familj.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Sharberian Huskies är kända för att vara något aggressiva mot andra hundar, speciellt runt mat eller med särskilt irriterande hundar som vill leka för grovt. Om de socialiseras tidigt och ofta, kommer de vanligtvis att ha det bra när de interagerar med andra hundar, men de kan fortfarande vara försiktiga med obekanta hundar som de möter på promenader eller i hundparken.

Dessa hundar har inte en mycket hög bytesdrift trots att deras Shar Pei-föräldraraser har fötts upp som jakthundar, så du kommer förmodligen inte ha några problem med din hund runt katter eller andra små djur. Tidig socialisering med alla katter i ditt hem hjälper till att hålla din hunds relation med dem så positiv som möjligt.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Nova the Husky (@lifewithnova_)

Avdelare 4Saker att veta när du äger en Sharberian Husky

Mat & Diet Krav 🦴

Sharberian Huskies är en medelstor ras, men de har en ganska hög energinivå. Du kan förvänta dig att mata din hund ungefär tre koppar torr hundmat om dagen. Eftersom de ofta kommer att njuta av att leka utanför sin dagliga träning, kommer ett foder som är formulerat för en måttligt aktiv eller aktiv hund att vara bäst för denna ras.

Som är fallet med de flesta aktiva raser, är Sharberian Husky benägen för vissa ledproblem inklusive höft- och armbågsdysplasi, såväl som knäproblem. Även om dessa inte helt kan undvikas, kommer att ge din hund ett foder som tillför omega-3-fettsyror hjälpa till att hålla lederna friska längre och kan hjälpa till att minska risken för dessa åkommor.

Övning

Sharberian Huskies är måttligt aktiva hundar som kommer att kräva ungefär en timmes dedikerad träning varje dag. Oberoende raser som denna är mer benägna att engagera sig i destruktivt beteende om deras energibehov inte tillgodoses, så håll dina soffor och tofflor intakta och träna din hund regelbundet!

Sharberian Husky ärver ett lugn och nästan zen-liknande beteende från Shar Pei, och många ägare misstolkar detta som en ovilja att träna. Detta är inte alls fallet, och även om din valp kan verka helt nöjd med att slappa, behöver de fortfarande en timmes motion varje dag och kommer att vara lyckligast om de kan leka och arbeta med dig utanför den träningstiden.

Dessa hundar älskar att vara utomhus, leka och utforska, så de är bäst lämpade för ägare som har stora gårdar de kan använda för lek och äventyr. De ärver en Houdini-liknande kvalitet från sina Siberian Husky förfäder, så var extra försiktig för att säkerställa att dina grindar och staket är ordentligt säkrade!

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Lola (@lola_the_sharberianhusky)

Träning

Som vi nämnde tidigare är Sharberian Huskies lojala och mycket intelligenta, och även om detta ofta leder till en lydig hund, har dessa valpar också egensinnighet, envishet och en självständig natur som du måste kämpa med under träning. Dessa attribut kan göra en mycket svårtränad hund . Sharberian Huskies rekommenderas därför endast för ägare som har erfarenhet av hundägande och träning.

Sharberian Husky kommer också från flockhundar som respekterar en naturlig hackordning. Av denna anledning kommer din hund troligen att välja en familjemedlem att fästa vid de flesta, och med dem kommer de att vara mest tillgivna och lydiga.

Men ingen i din familj kommer att få mycket respekt eller lydnad från din Sharberian Husky utan att förtjäna det. Du och dina familjemedlemmar måste etablera ledarskap och dominans med början under valptiden och fortsätta genom hela din hunds liv.

Grooming ✂️

Din Sharberian Husky kommer att ha kort men tät päls, så även om borstning kan göras på veckobasis, bör du förbereda dig för att trimmas oftare för att begränsa håravfall. Dessa hundar fäller ganska mycket, eftersom de ärver en tjock dubbelpäls från sina Siberian Husky-föräldrar som skyddar mot kylan. De kommer förmodligen inte att behöva bada mer än en gång var sjätte till åttonde vecka, så borstning är det enda regelbundna underhållet av pälsen som behövs.

Din Sharberian Husky kommer sannolikt att ärva den bedårande rynkigheten i huden från Shar Pei, och dessa hudveck kan lätt hålla kvar fukt och härda infektioner. Minst en gång i veckan måste du vika upp din hunds rynkor och torka dem rena.

Du bör planera att hålla din hunds naglar klippta , eftersom aktiva valpar är mer benägna att spricka eller bryta naglarna när de springer och leker. Att borsta din hunds tänder en gång i veckan är tillrådligt för att främja god munhygien, och du bör torka rena öronen varje vecka eller så för att förhindra vaxuppbyggnad och infektion.

Hälsa och villkor

Sharberian Huskies kan tyvärr ärva en hel del hälsoproblem, så det är mycket viktigt att hålla utkik efter nedanstående problem och planera regelbundna kontroller med din veterinär. Dessa problem kan inte undvikas helt, men din veterinär kan hjälpa dig att ge råd om hur du kan hjälpa till att förebygga dem i din hund.

Mindre förhållanden

  • Patellaluxation
  • Ögonproblem
  • Zinkkänslig dermatos
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Epilepsi
  • Njurproblem
  • Flera former av cancer
  • Laryngeal förlamning
Avdelare 5

Man vs Kvinna

Manliga och kvinnliga Sharberian Huskies kommer att vara ungefär samma i temperament och beteende för det mesta. Du kanske upptäcker att hanar litar mindre på främlingar, och de kan också vara lite mer aggressiva mot andra hundar och alla som avbryter deras måltider. Kvinnor kan vara lite mindre energiska, men energinivåerna speciellt under träning är ofta ungefär desamma.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Sharberian Husky ärver några underbara egenskaper från bådaShar PeiochSiberian Husky, och de kan vara underbara hundar som tillför mycket liv och personlighet till ditt hem.

De är lugna och oberoende, så även om de kommer att njuta av att vara runt dig och din familj, önskar de inte samma mängd fysisk tillgivenhet som många människor förväntar sig av en hund. De kommer gärna att leka och delta i agilityträning eller andra spel, men de kommer inte alltid att vara sugna på att gosa.

De kräver mycket tid som investeras för träning, trimning och speciellt träning, men för rätt ägare som vill ha en trygg och skyddande följeslagare är dessa hundar ett underbart tillskott till familjer oavsett storlek.


Utvald bildkredit: Nan Palermo, Flickr

Innehåll