Tabby Maine Coon: fakta, ursprung och historia (med bilder)

Välj Namnet På Husdjurettabby maicoon liggandeTabby Maine Coon är en kärleksfull, social och enorm katt som är en av de bästa följeslagarna du kan hoppas på. Även om vissa kanske tycker att deras storlek är skrämmande, kan inget vara längre från sanningen eftersom de är bland de snällaste av raserna.Du är förmodligen van vid Maine Coon med tabby-färgningen, så vi kommer att ta en djupare titt på inte bara Maine Coon, utan de med tabby-markeringarna. Så du har kommit till rätt ställe om du vill lära dig mer om tabby Maine Coon. tabby maine coon sitter på gräs

De tidigaste uppgifterna om Tabby Maine Coon i historien

Maine Coon tros ha sitt ursprung i Wiscasset, Maine, på 1800-talet, men ingen vet riktigt hur de faktiskt uppstod. Vissa tror att de är avkommor till korthåriga tamakatter och långhåriga katter från utlandet (som Angoras).

De fick faktiskt sitt namn från den mycket falska myten att Maine Coons kom från parningen mellan långhåriga huskatter och tvättbjörnar! Denna myt härrörde troligen från den vanliga bruna tabbyen Maine Coon förutom hans stora storlek och buskiga svans.Även med allt mysterium kring Maine Coon är en sak säker - den vanligaste Maine Coonen på 1800-talet var tabby.

tabby maine coon på gräset

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Hur Tabby Maine Coon blev populär

Tabby Maine Coons var ganska populära på 1800-talet när de först upptäcktes, men de föll faktiskt i onåd på 1900-talet tack vare introduktionen av andra långhåriga katter som importerades från Europa - särskilt den persiska.

Maine Coonen behöll mycket av sin hyllning i New England men återvann inte sin popularitet förrän på 1950-talet när kattälskare fick ett nytt intresse. Faktum är att de hade förlorat så mycket popularitet att innan de återuppstod på 1950-talet trodde vissa att Maine Coon var utdöd! Tur för oss människor var detta osant.

Maine Coon-uppfödare tog rasen tillbaka i rampljuset, och de är nu en av de mest populära kattraserna som finns. Från och med 2020 är Maine Coon den tredje mest populära rasen enligt The Cat Fanciers’ Association (CFA), baserat på deras världsomspännande registreringsstatistik.

Formellt erkännande av Tabby Maine Coon

klassisk tabby maine coon

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Maine Coon accepterades i CFA:s mästerskapsstatus 1976, och de har rapporterat att Maine Coon toppar det mest betydande antalet bidrag i en CFA-show. Det är inte heller ovanligt att en Maine Coon görs till bästa katt i en ring eller hela showen. De antogs också för mästerskapstävling av The International Cat Association 1979.

Du kan bara föreställa dig att det finns många föreningar och klubbar som är baserade runt Maine Coon, med tanke på hur populära de är.

Det finns Maine Coon Breeders & Fanciers Association som grundades 1968, Maine Coon Breed Society, som är anslutet till Governing Council of the Cat Fancy (baserat i Storbritannien), och United Maine Coon Fanciers of Australia, för att nämna några . Maine Coon är en stor katt med ett stort anhängare.

Olika färger och mönster av Tabby Maine Coon

Tabby Maine Coon har ett antal mönster och färger som är värda att utforska. Det finns tre olika tabbymönster:

1.Klassisk Tabby

tickad tabby maine coon

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Detta är tabbymönstret vi är mycket bekanta med. Det finns vanligtvis breda och virvlande mönster längs kattens sidor (typ som en marmorkaka) men kan också se ut som en bullseye eller ett mål.


två.Bockad Tabby

makrill tabby maine coon

Bildkredit: Remark_Anna, Shutterstock

Detta mönster är vanligtvis agouti, som faktiskt är bakgrundsfärgen, men varje enskilt hårstrå har två eller flera färgband. Det traditionella tabbymönstret är tydligare på benen och ansiktet, och ibland på magen.


3.Makrill Tabby

tabby maine coon kattunge

Bildkredit: Alispicture, Shutterstock

Detta mönster har tunna ränder som löper längs kattens sidor parallellt med varandra. Dessa ränder kommer fram från en lång rand längs mitten av Maine Coons rygg, som mer eller mindre liknar ett fiskskelett, det är där detta mönster fick sitt namn.

Nu när vi har gått igenom mönstren ska vi ta en titt på de 12 olika färgkategorierna:

 • Brun Tabby
 • Brun Patched Tabby
 • Brun Tabby & White
 • Brun Patched Tabby & White
 • Silver Tabby
 • Silverlappad Tabby
 • Silver Tabby & White
 • Silver Patched Tabby & White
 • Röd Tabby
 • Röd tabby & vit
 • Alla andra tabby & vita färger
 • Alla andra tabbyfärger (detta inkluderar kräm, kräm-silver, cameo, blå , blå lappade, blå-silver och blå-silver lappade)

En annan funktion som de flesta, om inte alla, tabbies visar, är vad som ser ut som den stora bokstaven 'M' på deras pannor. Ta en titt på nästa tabby katt du ser.

Tabbymönstret är den vanligaste, om inte den mest populära, markeringarna för Maine Coon.

Visste du att Maine Coon finns i många andra färger, inklusive grå ,orange,svart, och ävensmoking?

  Se även: Maine Coon & Siamese Cat Mix

Topp 8 unika fakta om Tabby Maine Coons

hepper enkelkatttassavdelare

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

 • Den första Maine Coon som någonsin vann i en kattutställning var en brun tabby. Detta var 1895 på Madison Square Garden Show och gick till en hona som heter Cosey.
 • Maine Coon är den officiella statliga katten i Maine, som skänktes 1985.
 • Maine Coon är den enda långhåriga katten som är hemma i Amerika och en av Nordamerikas äldsta naturliga raser.
 • Maine Coon brukar njuta av vattnet. De har visserligen en något vattenavvisande päls, vilket kan vara en del av anledningen, men de verkar tycka om att leka med och i vatten.
 • Maine Coons jamar men trillar och kvittrar ofta. Faktum är att de förmodligen trillar och kvittrar oftare än de jamar. De är pratsamma katter, allt sagt.
 • Maine Coons med polydactyl (har 6 tår) har sin egen separata post i The International Cat Association (TICA).
 • Man tror att Maine Coons härstammar från den norska skogkatten, som reste med vikingarna på deras skepp. Det är sant att det finns mer än en övergående likhet.
 • En annan myt kring Maine Coon är att vissa tror att dessa katter härstammar från Marie Antoinettes perser som hon skickade till Wiscasset, Maine när hon planerade att fly från Frankrike.
tabby maine coon spelar

Gör Tabby Maine Coon ett bra husdjur?

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Det blir inte mycket bättre än att äga en Maine Coon-katt. Du har hört talas om hundvärldens milda jättar, men Maine Coon är kattvärldens milda jätte. De är kända för sin söta natur och intelligens och är kärleksfulla, vänliga och sociala.

När det gäller skötseln har de tjocka pälsar som kan behöva putsas varje dag, men så länge du börjar putsa dem när de är kattungar borde det visa sig vara en härlig bindningsupplevelse för er båda.

De är katter, så de tenderar att hamna i bus då och då, men det är väldigt lätt att förlåta dem tack vare deras godmodiga sätt.

Du kan också förvänta dig att de följer dig från rum till rum eftersom de verkligen tycker om att umgås med dig. Maine Coons kommer också mycket bra överens med barn och andra husdjur.

Och låt oss inte glömma hur lekfulla de kan vara! Maine Coon är smart nog att lära sig trick och kan även gå promenader i koppel och njuta av att spela apport.

Slutsats

Maine Coons kan ha en del myter och mysterier kring deras ursprung, men det finns inget mysterium om varför de är så populära som de är. Dessa ursnygga, lurviga rockar, stora ristassar och slående tofsar på öronen gör dem till iögonfallande katter. Då har du den där fantastiska personligheten! Hur kan du inte vilja spendera tid med en Maine Coon, tabby eller annat?


Utvald bildkredit: Rosa Jay, Shutterstock

Innehåll