Chi-Poo (Chihuahua & Pudelmix)

Välj Namnet På Husdjuretgrå chi-bajs chihuahuapudelHöjd: 7-12 tum
Vikt: 8-18 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Svart, vit, fawn, choklad, grå, brindle, brun
Lämplig för: Barnfamiljer. Lägenhet eller hem med upptagna vuxna.
Temperament: Energisk och lekfull. Lojal, tillgiven och oberoende. Självsäker och intelligent.

Om du har en hektisk livsstil men fortfarande vill lägga till en hund till ditt hem, kan Chi-Poo vara ett bra komplement. Denna energiska och lekfulla valp med låg underhållsnivå är en hybrid av denchihuahuaochPudel. De får det bästa av båda sina föräldrars egenskaper för att skapa ett lyckligt och tillgiven husdjur.

Inte bara är dessa små tykes bedårande, utan de kommer att ge dig och din familj många skratt och underhållning. Tyvärr finns det mycket mer som handlar om hundägande än bara de upptåg din valp kan ägna sig åt. I den här artikeln kommer vi att ge dig all information du behöver om denna ras. Vi kommer att dela information om deras temperament, skötselbehov, träningskrav och mycket mer.

Fortsätt läsa nedan för att få en uppfattning om huruvida denna ras kommer att vara rätt för dig och din familj. Att adoptera en hund är ett seriöst åtagande oavsett ras. Det är därför vi har försett dig med så mycket information som möjligt.Avdelare 1

Chi-Poo-valpar – innan du köper...

Se det här inlägget på Instagram

Ett inlägg som delas av N A T A S H A (@natsin)

Energi
Träningsförmåga
Hälsa
Livslängd
Sällskaplighet

Chi-Poo är uppfödd från renrasig Chihuahua och renrasig pudel. Som med alla designerhybrider är det svårt att veta vilka av deras föräldrars egenskaper de kommer att ärva. I det här fallet är leksaken Chihuahua och arbetande pudel vanligtvis ett tilltalande husdjur som är bra för många olika hushåll.

Som valp kan du förvänta dig att de är lekfulla, energiska och tillgivna. Detta är en självsäker ras som kan vara lite temperamentsfull, så de kommer att dra nytta av tidig lydnad och beteendeträning. De kan också ha lite småhundssyndrom från sina Chihuahua-förfäder, så att socialisera dem tidigt är också viktigt.

Denna hybrid troddes ha sitt ursprung på 1970-talet, vilket gör den till en av de äldre designerraserna. Av den anledningen finns det mer information om Chi-Poo än det finns med andra blandade hundar. Tänk dock på att det inte finns någon snabb och hård regel om hur de kommer att bli.

Vad är priset på Chi-Poo-valpar?

Priset på en Chi-Poo-valp kan variera mycket beroende på vilken uppfödare du väljer. I genomsnitt kommer en ny valp att kosta runt 0. Med detta sagt kan du förvänta dig att betala i genomsnitt 000 för all deras vård och behov under hela livet.

Kostnader som du kan förvänta dig med den här rasen inkluderar saker som vaccinationer, koppel och halsband, mat, lådor och kennlar, skötseltillbehör, leksaker och mycket mer. Det finns också extra utgifter som träningshjälp, mikrochips och till och med hundpromenader efter behov. Det är viktigt att ta hänsyn till alla dessa saker innan du bestämmer dig för att adoptera ett husdjur.

När det kommer till Chi-Poo i synnerhet är det viktigt att hitta en ansedd uppfödare som kan ge dig information om din valps föräldrar. Register över deras renrasiga status, hälsa och annan information är viktig. Du bör också kunna träffa föräldrarna, om möjligt, vilket också gör att du kan undersöka kenneln och andra boende.

Du kan också hitta denna hybrid i skyddsrum. Om du kan adoptera istället för att handla kan du kontakta dina lokala djursjukhus eller härbärgen för mer information. Även om du inte kommer att få så mycket information om deras bakgrund, är avgiften vanligtvis mycket lägre, och du kommer att ge ett hem åt ett djur i nöd.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Chi-Poo

1. Chihuahua bakgrund

Det är intressant att notera att hälften av Chi-Poos härkomstbakgrund är okänd. Vissa experter tror det Chihuahuan härstammar från aztekerna , medan andra tror att de fördes till Mexiko av kineserna. Utan konkret dokumentation är dock det ursprungliga ursprunget förlorat till historien.

2. Pälsrock

När man blandar två renrasiga hundar för att skapa en hybrid kan det vara svårt att avgöra vilken förälder de ska ta efter vad gäller utseende. När det kommer till Chi-Poo kan deras päls antingen vara längre som pudeln (och vissa chihuahuas), eller så kan den vara kortare som den korthåriga chihuahuan. Intressant nog kan en kull ha lika många långa som korthåriga valpar.

3. Ögon och näsa

Ett annat intressant faktum om just denna hybrid är deras ögon- och näsfärg. Även om de kan skilja sig mycket åt i sin pälsfärg kommer du att upptäcka att denna hybrid bara har bruna ögon och en svart näsa.

föräldraraser av chibajs

Föräldraraser till Chi-Poo. | Vänster: Chihuahua, Höger: Pudel (Bildkredit: Pixabay)

Avdelare 3

Temperament & Intelligens av Chi-Poo

Chi-Poo får de bästa egenskaperna hos både sina Chihuahua- och Pudelföräldrar. De är energiska, lekfulla och tillgivna. De älskar att underhålla, lära sig trick och kan vara ganska kvicka. Deras intelligens gör att de snabbt kan ta tag i trick och annan träning, och de har en mycket självsäker natur.

Den här lilla till medelstora hunden kan också ha litet hundsyndrom vilket kan få dem att verka tuffare än de är. Allt detta går hand i hand med deras självförtroende, och det kan leda dem till problem om du inte är uppmärksam.

Något annat du bör notera om denna ras är att de kan vara något temperamentsfulla, och de har långa minnen. Detta kan göra det svårt att bryta dem från dåliga vanor, vilket gör att träning tidigt är mycket viktigt ... även om vi kommer in på det senare.

Sammantaget är detta dock ett bra husdjur att ha om du lever en hektisk livsstil. De gör sig bra i lägenheter, lägenheter eller hem med stora gårdar. De lider inte av separationsångest, så de fungerar bra för människor som arbetar utanför hemmet. Å andra sidan tycker de också om att vara runt dig och andra familjemedlemmar. De är tillgivna och gillar att gosa, men behöver inte ständig uppmärksamhet.

När det gäller deras tillgivenhet är det mer sannolikt att Chi-Poo binder sig till en medlem av familjen. Även om de fortfarande kommer att vara kärleksfulla och lojala mot hela hushållet, kommer de att ägna sin kärlek och tillgivenhet till en enda person. Återigen, detta gör dem bra för ensamboende.

Är dessa hundar bra för familjer?

Chi-Poo kan vara en bra familjehund så länge de socialiseras tidigt. Både chihuahuan och pudeln kan vara något temperamentsfulla och envisa. Vad mer är, om de tar efter sina Chihuahua-föräldrar, kan de tendera att vara lite snåla. Du vill vara säker på att du instruerar dina barn om hur de ska leka med ditt husdjur på ett ansvarsfullt sätt, och du bör alltid övervaka dem när du är i närheten av ditt husdjur.

Även om den här hunden kan klara sig mycket bra med små barn, är den också bra för ett ensamhushåll. De lider som sagt inte av så mycket separationsångest och är okej att lämnas ensamma under längre perioder. Om du arbetar utanför hemmet eller reser, skulle detta vara en bra ras för dig eftersom de är okej att underhålla sig själva. Kom bara ihåg att båda deras förfäder har jaktjeans, och med sin självsäkra natur kan det leda dem till något bus.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

För det mesta är denna ras bättre som den enda hunden i hushållet. Detta betyder inte att de inte kommer att vara okej med andra husdjur. Om du planerar att ha andra hundar eller små djur, vill du se till att du socialiserar din Chi-Poo så tidigt i valpåren som möjligt. Detta kommer att säkerställa en smidigare övergång.

Även om Chi-Poo kan vänja sig och till och med vara vän med ett annat husdjur, är de vanligtvis försiktiga med främlingar. De kommer att skälla eller morra åt ansikten de inte känner, särskilt om de kommer inom deras territorium. Detta gäller även främlingar. Även om de inte är aggressiva kommer de att vara försiktiga och blyga inför nya människor. Å andra sidan tar det inte lång tid att värma upp när de inser att det inte finns något hot.

Se det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Bella (@bella_choodle)

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Chi-Poo:

Nu när vi har täckt valpåren och din hunds möjliga personlighetsdrag, låt oss ta en titt på den mer praktiska sidan av att äga denna hybrid. Chi-Poos vård är ganska typiskt för en hund av deras storlek, men det är viktigt att känna till alla detaljer för att se till att de passar in i din livsstil och du kommer att kunna ge dem bästa möjliga vård.

Mat & Diet Krav 🦴

Som de flesta hundar kräver Chi-Poo en näringsrik kost som ger dem alla de vitaminer, mineraler och näringsämnen de behöver för att leva en hälsosam livsstil. De äter ungefär två till tre koppar mat per dag som du kan dela upp. Du kan också bestämma om du vill ge dem torr, rå eller konserverad mat, plus vilket recept de föredrar. Ingen av förälderraserna har mycket matkänslighet eller allergier, så valet kommer att vara upp till din hunds gom.

En sak att notera om denna ras är att de tenderar att gå upp i vikt när de åldras. Det är därför det är viktigt att se till att du ger dem magert protein och hälsosamma fetter. Mat som innehåller mycket kalorier, tomma kolhydrater och sockerarter bidrar inte till deras allmänna hälsa.

Generellt sett vill du se till att ditt husdjur får i sig minst 30 % protein från varje måltid, mellan 10 och 20 % fett och mellan 1 och 10 % fibrer. Andra viktiga tillskott som omega-fettsyror kommer att hålla din valps hud och päls frisk eftersom denna ras är benägen att irritera huden.

Chi-Poo kommer också att behöva antioxidanter och probiotika för att stödja deras immunförsvar och matsmältningssystem. Dessutom vill du komplettera deras måltider med andra godsaker som har ytterligare vitaminer, mineraler och protein. Håll dig borta från godsaker som är överbearbetade eller som innehåller mycket socker.

Övning

Chi-Poo kräver måttlig daglig träning. Två 30 minuters promenader per dag räcker för att bli av med all överskottsenergi och hålla dem friska. Lektid, oavsett om det är inne eller ute, är också viktigt. Som nämnts tenderar denna ras att gå upp i vikt så du vill se till att den får tillräckligt med motion för att hålla sig frisk, mager och muskulös.

Din hund kommer också att njuta av spel som apport, jaga och dragkamp. De gillar att lära sig tricks, klättra runt och i allmänhet njuta av en bra lek. De klarar sig bra med leksaker som är multifunktionella som de kan leka med på egen hand eller med dig och din familj.

Förutom hälsa och lycka,denna ras kräver träningför att de inte ska bli uttråkade. Chi-Poo kan vara destruktiv om de har mycket överskottsenergi, eller om de inte tas om hand som de borde. De kan förstöra möbler, skälla överdrivet och ägna sig åt andra beteenden som är en husdjursförälders värsta mardröm. Att förse dem med stimulerande leksaker och motion kommer att säkerställa att de beter sig.

Se det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Ivy (@world_of_little_miss_ivy)

Träning

Som vi nämnde ovan har båda Chi-Poos föräldrar en envis sida. Detta gör träning, så tidigt i livet som möjligt, viktig. Denna ras kommer att kräva en ledare som visar dem rätt sätt att bete sig och reagera. Att upprätthålla en fast men mild kontroll över din hund tillsammans med positiva förstärkningstekniker är det bästa sättet att lära dem lydnad och beteendeläxor.

Denna ras är också temperamentsfull med ett långt minne. All ilska eller aggression från din sida kommer att komma ihåg långt efter att tiden har gått. Detta kan göra det svårare för dem att följa dina anvisningar och kan till och med göra att de blir mer envisa när det kommer till träning.

Sammantaget bör du hålla träningspassen korta och roliga. Ge dem mycket tillgivenhet och godsaker när de gör något bra, men håll inte på det för länge. Att ha korta träningslektioner konsekvent över längre perioder har visat sig ha den bästa framgången.

Bli dock inte förvånad om din Chi-Poo trycker på kuvertet lite. Som nämnts är de självständiga och envisa djur, så de kommer sannolikt att vilja göra saker på sitt sätt. Naturligtvis är de fortfarande ivriga att behaga så att de så småningom kommer ikapp.

Den här rasen kommer inte bara ihåg eventuell misshandel, utan de kommer också ihåg dåliga vanor. Alla beteenden de upptäcker när de är unga kan vara svåra att bryta om de inte tränas direkt. Detta inkluderar att vara social, nappa i fingrar och tår och överdrivet skällande.

Grooming ✂️

Grooming är en annan viktig del av denna rasvård. Låt oss först ta en titt på deras hud- och pälsunderhåll.

    Hud och päls:Chi-Poo är predisponerad för hudutslag och irritation. Det är viktigt att kontrollera dem ofta för tecken på problem. Ditt husdjur kan ha lång eller kort päls, men båda har minimalt med skjul. De bör borstas varje vecka med en mjuk borste för att hålla majoriteten av överskottet borta. Du kanske vill öka detta under fällningssäsongen, dock. Dessutom, om din valp har längre päls, kan du behöva trimma lockarna då och då, särskilt runt deras ögon och öron. Bad kan göras när det behövs, eller när de är smutsiga. Öron:De flesta hundraser kan utveckla öroninfektioner, så det är viktigt att hålla sina öron rena. Du vill kontrollera dem för kvalster, vax och annat skräp varje vecka. Dessutom vill du också rengöra deras öron med en bomullstuss och örontvätt. Tänder:Munhygien är en viktig aspekt av ditt husdjurs skötsel. Tandsten och plackuppbyggnad kan leda till många problem; det minsta är dålig doggy breath. Du vill försöka borsta tänderna dagligen, eller så ofta som möjligt. Du kan också förse dem med tandbehandlingar eller geler som också hjälper till att minska eventuella tandproblem. Naglar:Du kommer att behöva klippa dina Chi-Poos naglar ungefär varannan vecka. Denna ras är inte överdrivet aktiv, och deras naglar kanske inte naturligt filar ner. Ett bra tecken på att de behöver trimmas är om du tydligt kan höra dem när de går över golvet. Se till att du inte klipper naglarna för lågt då det kan göra att de blöder och blir ömma.

Hälsa och villkor 🦴

En av de främsta anledningarna till att skapa en designerhybrid är att minska de hälsotillstånd som många renrasiga lider av. Med det sagt, det finns inget sätt att veta om ditt husdjur kommer att utveckla något av de problem som plågade sina föräldrar eller inte. När det gäller Chi-Poo finns det några allvarliga och mindre tillstånd som du vill se upp med. Du vill också se till att du ger ditt husdjur regelbundna veterinärkontroller.

Mindre förhållanden

  • Andra mindre och mindre sannolika hälsoproblem att se efter är överaktiva tårkörtlar, torr hud och viktökning.
Allvarliga förhållanden
  • Några av de allvarligare tillstånden som Chi-Poo kan utveckla är patellarluxation, glaukom och hypoglykemi. Även om dessa kan komma senare i livet bör du också söka hjälp om du märker något utöver det vanliga.

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Det kan vara svårt att avgöra om det finns en konsekvent skillnad mellan manlig och kvinnlig Chi-Bajs eller inte. Det bästa sättet att få en uppfattning om om det är någon skillnad är att titta på sina föräldrar. Till exempel tenderar chihuahuahanarna att vara mer tillgivna, men de tenderar också att springa iväg på jakt efter en kompis.

På pudelsidan tenderar honor att vara mer stående och envisa än män. Du vill alltid ta hänsyn till hundens allmänna hälsa, ålder och livsstil. Detta kan göra stor skillnad i deras temperament som kan ha eller inte har något att göra med deras kön. Detta inkluderar även om djuret har kastrerats eller inte. Till exempel är chihuahuahanar mer benägna att försöka fly efter en brunstig hona om han inte har fixats. Omvänt kan honan vara mer irriterad under sin cykel.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Sammantaget är Chi-Poo en energisk, lekfull och tillgiven följeslagare att ha. De är lågt underhållsmässigt och perfekta för personer med en hektisk livsstil. De kommer bra överens med barn och andra djur så länge de socialiseras tidigt. De är väldigt ivriga att behaga, plus deras intelligens tillåter dem att lära sig knep och andra upptåg som kommer att hålla dig underhållen.

Denna ras har en genomsnittlig underhållsrutin när det gäller träning och skötsel. Dom ärbra för lägenheter, lägenheter eller hem med trädgård. Chi-Poo har inte mycket separationsångest och kan lämnas ensam under långa perioder. Å andra sidan är de tillgivna och älskar att gosa. Även om de har en envis streak och en större personlighet än livet, kommer deras söta små ansikten sannolikt att smälta någons hjärta.


Utvald bildkredit: Annette Shaff, Shutterstock

Innehåll