chihuahuaHöjd: 6-9 tum
Vikt: 3,3 – 6,6 pund
Livslängd: 12 – 20 år
Färger: Svart, brun, grädde, fawn, röd, blå, guld, silver, svart och tan, brun och tan, fawn och vit
Lämplig för: Sällskap, små lägenheter, familjer
Temperament: Lojal, intelligent, självsäker, charmig

Chihuahua är en balanserad och graciös leksaksras som inte bör väga mer än sex pund. Den har ett rundat äppelformat huvud med upprättstående spetsiga öron. Den rör sig snabbt och har ett temperament och beteende som liknar en terrier. Dess ögon är runda och placerade något långt ifrån varandra och kan vara ljusa eller blå hos vissa hundar. Näsan kan även ändra färg i ljusare päls, eller så blir den svart. Svansen är måttligt lång och formad som en skära.

Chihuahua är en anpassningsbar hundras som är väl lämpad för nästan alla miljöer. Det njuter av inomhuslägenheter och att springa runt utomhus. De måste vara inomhushundar och blir ibland skrämda och skrämda av större djur. Den kan också hålla sig rädd länge om den skriks på eller skäller ut, och den är extremt känslig för kyla.

Avdelare 1Chihuahua hundvalpar – vad du bör veta innan du köper...

chihuahua

Bildkredit av: ClaudiaWollesen, pixabayEnergi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Hur mycket kostar Chihuahua hundvalpar?

Chihuahuan kostar vanligtvis mellan 0 och 00 beroende på uppfödaren och vilka tester uppfödaren kan ha utfört. Uppfödare kan testa ditt husdjur för genetiska problem som kan orsaka hälsoproblem senare i livet, och många kan kosta hundratals dollar. Du kan hitta många högkvalitativa uppfödare som kan ge dig en frisk valp. Du kan ofta hitta Chihuahuas i djurhem påen väsentligt reducerad kostnad.

Du kan också behöva få din hund fixad och eventuellt mikrochippad, vilket kan öka kostnaden för köpet. Du kommer att behöva köpa mat, godsaker och leksaker, tillsammans med medicin för loppor och fästingar. Tillbehör som du kan behöva köpa inkluderar en halsband , koppel , och möjligen en spjällåda . Dessa extra kostnader kan läggas ihop under ditt husdjurs avsevärda livstid och är värda att överväga i förväg.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om chihuahuan

1.Du kan hitta bilder som liknar den moderna Chihuahuan i antika mexikanska konstverk.

två.Chihuahuan är en flockhund och trivs med andra chihuahuas sällskap.

3.Chihuahua är den minsta hundrasen i världen.

sidovy chihuahua

Utvald bildkredit: Israel trejo, Pexels

Temperament och intelligens av Chihuahua

Ägare och uppfödare brukar beskriva Chihuahua som att ha temperamentet och beteendet som en terrier. Den är extremt alert och vaksam, vilket gör denna ras till en utmärkt vakthund trots sin lilla storlek. De är väldigt känsliga och blir lätt upprörda om de skälles ut eller behandlas elakt av människor eller andra djur, och det kan ta lång tid för dem att förlåta och glömma. Chihuahuan är blyg och behöver mycket tidig socialisering för att vänja sig vid människor och andra husdjur, såväl som höga ljud och andra saker som kan skrämma eller skrämma den.

DeChihuahua är ett intelligent djursom är lätt att träna och lär sig snabbt. De kan lätt bli uttråkade om inte kontinuerligt mentalt stimulerade, och om det händer, beter sig de ofta och kan till och med bli destruktiva. Denna ras är lätt att husträna och är lyckligast i sällskap med andra.

Är dessa hundar bra för familjer?

Chihuahuan är perfekt för familjer som inte har några barn yngre än åtta år. Anledningen till att du inte kan hålla små barn eller småbarn runt denna ras är att chihuahuan är liten och ömtålig. Det kan lätt skadas oavsiktligt av ett barn när det leker. Bortsett från barn tycker den här rasen om att vara en del av familjen och gillar inte att bli lämnad på egen hand. Den har stora hem och är också mycket mer lämpad för kompakta stadslägenheter än de flesta andra raser.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Chihuahuan kan komma bra överens med andra husdjur om de socialiseras tidigt. Om de inte umgås ordentligt kommer de att vara mer försiktiga med konstiga djur, förutom andra hundar av samma ras. Men i de flesta fall, efter en kort introduktionsperiod, kommer Chihuahuan att börja skaffa vänner om inte den andra parten är aggressiv under introduktionsperioden. Många professionella ägare och uppfödare rekommenderar starkt doggy dagis och lydnadsklasser för att hjälpa till med många av de frågor som handlar om socialisering.

närbild av chihuahua sitter utomhus

Bildkredit: Rebecca Scholz, Pixabay

Avdelare 4Saker att veta när du äger en Chihuahua

Här är en kort lista över saker du bör tänka på innan du köper enChihuahua.

Mat- och dietkrav

Eftersom Chihuahua är sådan en liten hund , matkostnaden jämfört med andra raser är minimal. I många fall kommer en katt att äta mer mat. Exakt hur mycket mat hunden behöver beror på dess storlek och ålder. Välbalanserat torrfoder för hundar är vanligtvis det bästa alternativet, men det är mycket känsligt för kemikalier, inklusive konstgjorda färger och konserveringsmedel. Vi rekommenderar att du väljer en mat som har magert kött, som kyckling, lamm, kalkon eller nötkött som den första ingrediensen. Vi rekommenderar också livsmedel berikade med antioxidanter, probiotika och omega-fettsyror. När du har hittat det märke du vill ha, följ anvisningarna på förpackningen för utfodring. Vanligtvis äter en fullvuxen Chihuahua mellan ¼ och ½ kopp mat per dag fördelat på två eller tre måltider.

Medan de flesta veterinärer rekommenderarett högkvalitativt torrfodersom den huvudsakliga matkällan för ditt husdjur, kan det vara en bra idé att laga din hundgodis hemma. Hemlagade godsaker kommer inte att ha de tvivelaktiga ingredienser som kan leda till viktökning eller allergiska reaktioner som finns i många butiksköpta godsaker. Om du är intresserad av att laga hemlagade godsaker till ditt husdjur rekommenderar vi att du hämtar en kokbok för hundgodis så att du har många alternativ att arbeta med, eftersom många Chihuahua är petiga ätare.

Dagliga träningskrav

Dechihuahuaär enotroligt aktiv hund för sin storlek, och den vägrar att ge upp eller stanna för att ta en paus. Du måste vara den som stannar och tar en paus, annars springer hunden tills den tappar, vilket kan orsaka hyperventilering och andra problem. I de flesta fall kommer att springa runt efter dig i ditt hem vanligtvis ge tillräckligt med motion för den här rasen, men du kan välja en kort promenad om de verkar otympliga i hemmet efter timmar.

vitt långt hår chihuahua spelar en leksak utomhus

Bildkredit: Myriams-Fotos, Pixabay

Träning

Med massor av tålamod och entusiasm, denChihuahua är lätt att träna. När du tränar är det viktigt att vara konsekvent. Att göra samma rutin varje dag hjälper till att låsa in träningen i husdjurets långtidsminne där den kommer att finnas kvar. Att träna ibland eller inkonsekvent kommer att vara mycket mindre effektivt. Det kommer att ta betydligt längre tid för ditt husdjur att följa kommandon, och du kanske aldrig kommer att uppnå önskat resultat.

Att använda godsaker och mycket beröm är det bästa och snabbaste sättet att lära ditt husdjur ett nytt trick. När de ser att de gör dig lycklig, kommer de att arbeta mycket hårt för att följa dina kommandon. Efter att de börjar få nack för kommandot kan du börja fasa ut godsakerna för att förhindra viktökning.

Grooming ✂️

En Chihuahua finns i en kort kappa eller en lång kappa. Varje päls kräver en måttlig mängd skötsel. Den korta hårpälsen kommer att kräva borstning minst en gång i veckan som inkluderar undersidan av kroppen såväl som benen. De långa hårrockarna kommer att kräva borstning minst tre gånger i veckan och tenderar att utveckla tovor som behöver ständig uppmärksamhet och kan behöva trimmas. Du kanske kan förhindra trassel genom att borsta först och sedan kamma igenom med en lösande produkt .

Hälsa och villkor

Renrasiga hundar gillarchihuahuaär mer benägna att drabbas av genetiska störningar än mångablandrasereftersom uppfödare selektivt kan föda fram kända problem. Medan Chihuahua har en lång livslängd, finns det flera hälsoproblem som vi kommer att diskutera i det här avsnittet.

Mindre villkor:
  • Tand- och tandköttssjukdomar
  • Hydrocephalus
Allvarliga förhållanden:
  • Luxating patella
  • Hypoglykemi
  • Trakeal kollaps

Viktiga villkor:

De allvarliga tillstånden kan vara livshotande eller något mindre allvarligt som är vanligt förekommande.

Luxating Patella

Luxating patella är en ur led i knäskålen som uppstår mer och mer när hunden åldras. Om din Chihuahua har detta skick , kanske du märker att det haltar, eller så kan hunden försöka undvika att använda benet alls. Det kan också hålla benet i luften, vilket kan hjälpa till att lätta leden på plats igen. Hunden verkar inte lida av för mycket smärta med detta tillstånd, och i extrema fall kan operation hjälpa.

Hypoglykemi

Hypoglykemi är en term som används för att beskriva lågt blodsocker. Om ditt husdjur verkar svagt eller desorienterat kan det vara ett tecken på hypoglykemi. Det kan också verka trött och kan till och med förlora medvetandet i vissa fall. Hypoglykemi kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom som diabetes eller leversjukdom, så det är viktigt att ta din hund till veterinären omedelbart om du märker dessa symtom. Det är bäst att se till att du inte missar några måltider om ditt husdjur är benäget att få hypoglykemi.

Trakeal kollaps

Trakeal kollaps är ett tillstånd som stramar luftröret på din Chihuahua, vilket orsakar andningssvårigheter, vanligtvis åtföljd av en tutande hosta. Om för mycket luft blockeras kan du märka att deras tandkött blir blått och de riskerar att svimma. A kollapsade luftstrupen är ganska vanligt, och om man snabbt kan få dem till veterinären kan de ofta reparera tillståndet och ge en bra prognos. Du kan också behöva följa upp med hostdämpande medel eller steroider.

Mindre villkor:

Mindre tillstånd är sådana som sällan inträffar eller utgör liten fara för ditt husdjurs hälsa.

Tand- och tandköttssjukdom

Mångasmå rasersom chihuahua är disponerade för överfulla tänder. Dessa trånga tänder kan vara extremt svåra att rengöra, vilket kan resultera i att plack och tandsten byggs upp som orsakar karies och tandköttssjukdomar. Se till att vara vaksam på att borsta ditt husdjurs tänder varje dag tillsammans med ett utbud av tandrengöring tandtugg kan hjälpa till att minska mängden mat som fastnar i tänderna och hålla tandköttet friskare.

Hydrocephalus

Molera är den mjuka fläcken på en Chihuahuas huvud mycket lik den mjuka fläcken som finns på en babys huvud när den föds. Om den mjuka fläcken på ditt Chihuahuas huvud är större än vanligt, kan ryggmärgsvätska omge hjärnan och resultera i tillståndet som kallas Hydrocephalus. Hydrocephalus kan orsaka många neurologiska störningar och kan också orsaka anfall och svullet huvud. Även om det inte finns någon behandling för denna sjukdom, kan många hundar fortsätta att leva ett helt liv.

Avdelare 5Man vs Kvinna

Det är väldigt liten skillnadmellan hanen och honannär du har fixat dem. Det finns dock ganska många skillnader mellan dem annars. Hanarna tenderar att ha en dominerande personlighet och kommer ofta att försöka styra huset och alla i det. De markerar ofta sitt territorium i och utanför hemmet. De är också benägna att springa iväg, vilket kan vara farligt eftersom de är ett lätt byte för många rovdjur. Chihuahuahanar är också kända för att pucka på allt den kan hitta.

Ofixerad är den kvinnliga chihuahuan mycket mer tolerabel, men hon är känd för dramatiska och plötsliga humörsvängningar. Honan kan också bli tillbakadragen, men dessa symtom tenderar att komma och gå tillsammans med hennes värmecykel.

Avdelare 3Sammanfattning

Chihuahuan är enutmärkt husdjur för allasom bor i trånga kvarter eller en stad. Dess en extremt energisk hund , men du kan ofta bränna upp energin genom att spela spel direkt i hemmet. Dessa hundar rekommenderas inte för alla med små barn eftersom de är mycket ömtåliga och lätt skadade. Tidig socialisering är bäst för stora familjer eller familjer med andra husdjur.

Vi hoppas att du har njutit av denna snabba titt påvärldens minsta hundoch har beslutat att överväga att köpa en till ditt hem.


Utvald bildkredit: liggraphy, Pixabay

Innehåll