White Maine Coon: fakta, ursprung och historia

Välj Namnet På HusdjuretVit maine coonNär du lägger ögonen på en vitMaine Coonkatt, det är troligt att du inte glömmer dem snabbt. Inte bara är de sannolikt en av de största katterna du någonsin kommer att se, utan deras rena vita päls och slående ögonfärger gör det första intrycket. Ta dig tid att lära känna en så kanske du faller hårt för dessa berömda söta och milda katter. Om du vill veta lite mer om den vita Maine Coon som kan ha stulit ditt hjärta och ditt knä, här är några detaljer om deras historia och ursprung, samt några unika fakta om rasen.

hepper singel katt tassavdelare

De tidigaste uppgifterna om vita Maine Coons i historien

Det exakta ursprunget till den vita Maine Coon är lite av ett mysterium. På grund av detta finns det många teorier om deras historia, inklusive att de är resultatet av att katter blandas med bobcats eller tvättbjörnar (vetenskapligt omöjligt som det visar sig). Den mest troliga teorin är att den vita Maine Coonens förfäder var långhåriga katter som anlände till staten Maine ombord på fartyg.

I mitten av 1800-talet var Maine centrum för skeppsbyggnadsindustrin samt en vanlig destination för segelfartyg. De flesta fartyg hade katter ombord för att hjälpa till att kontrollera mössen och råttorna. Man tror att några av dessa katter kom i land och blandade sig med de lokala korthåren. Från dessa parningar föddes de första kattungarna som så småningom skulle bli den vita Maine Coonen.De kalla Maine-vintrarna spelade en roll i utvecklingen av Maine Coon mer än någon mänsklig inblandning, eftersom rasen utvecklade sin karaktäristiska tjocka päls och lurviga fötter för att hålla värmen.

Vit Maine Coon sitter

Bildkredit: Seregraff, Shutterstock

Hur White Maine Coons fick popularitet

White Maine Coons började växa i popularitet tillsammans med början av organiserade kattutställningar i Amerika. Eftersom de var USA:s första inhemska renrasiga katt, deltog de i lokala kattutställningar från första början, med början i slutet av 1800-talet. Den första stora kattutställningen i Amerika ägde rum 1895 och en Maine Coon vann Best in Show.

Från den segern till början av 20-taletthtalet var vita Maine Coons otroligt populära i Amerika. Men när andra långhåriga kattraser som persern började anlända, minskade vita Maine Coons i popularitet, tills de nästan var utrotade i mitten av 1900-talet. Tack och lov gav Maine Coon uppfödare aldrig upp rasen och vita Maine Coon räddades.

Idag har vita Maine Coons återvunnit och till och med överträffat sin ursprungliga popularitet.

vit maine coon

Bildkredit: Pixabay

Formellt erkännande av vita Maine Coons

White Maine Coons erkändes först av Cat Fanciers' Association (CFA) 1976. De accepterades av The International Cat Association (TICA), 3 år senare 1979. Idag är Maine Coons en av de mest populära raserna i världen , för närvarande rankad trea enligt CFA. De är fortfarande en av de raser som oftast syns på kattutställningar, och ger ofta även hem topppriser.

hepper singel katt tassavdelare

Topp 5 unika fakta om vita Maine Coons

1.Deras färg är inte riktigt en färg.

Vita Maine Coon är vita inte för att det är deras sanna färg utan på grund av något som kallas en vit maskeringsgen. Vita Maine Coons verkar vita eftersom denna gen åsidosätter de andra generna som styr färgen. Deras sanna färg maskeras av det vita, därav namnet.

Vissa vita Maine Coon-kattungar föds med en fläck av den maskerade färgen på huvudet, även om den försvinner när de åldras.


två.De är ofta döva.

Samma gen som orsakar den vita pälsen i den vita Maine Coon är kopplad till några andra egenskaper, inklusive katter som föds döva. Vita Maine Coons med blå ögon är mest sannolikt att vara döva eftersom den vita maskeringsgenen också är ansvarig för denna ögonfärg.


3.De är en av de mest populära varianterna av Maine Coon.

Maine Coon-katter finns i över 75 olika färg- och mönstertyper. Av dessa är vita Maine Coons en av de mest populära. Inte bara är deras långa, rena vita päls vacker, de har ofta unik ögonfärgning.

Alla Maine Coons får ha gröna, grönguld, koppar eller guldögon. Vita Maine Coon kan också ha blå ögon eller ögon som har två olika färger.


Fyra.De är statens katt i Maine.

Föga överraskande är delstaten Maine mycket stolta över att vara Maine Coons ursprungliga hem. 1985 erkände Maine rasen som den officiella statliga katten. Endast två andra stater har namngett en statlig katt, vilket gör äran ännu mer speciell för den vita Maine Coonen.


5.De växer länge.

Även om det finns flera teorier om varför vita Maine Coon vanligtvis är så stora katter, är en av de enklaste att de fortsätter att växa så länge.

De flesta katter anses vara fullvuxna med 2 år eller till och med lite yngre. White Maine Coon fortsätter dock ofta att växa tills de är 4 eller 5 år gamla!

vit maine coon spelar

Bildkredit: Pixabay

hepper singel katt tassavdelare

Gör vita Maine Coons bra husdjur?

Som du säkert gissat genom att höra hur populära de är, är vita Maine Coons fantastiska husdjur. De är kända för att vara vänliga mot alla åldrar av människor och andra husdjur också. Rasen kallas ofta för den milda jätten på grund av deras söta natur.

Till skillnad från andra raser som är mer självständiga, älskar vita Maine Coons att vara nära sitt folk och är alltid redo att gosa men kräver inte att vara i centrum för uppmärksamheten.

På grund av sin storlek kan Maine Coons äta mycket mer än vissa kattraser. Deras vinterklara rockar fäller men inte alltid så mycket som man kan tro. Regelbunden borstning och en och annan tur till frisören behövs för att hålla pälsen i form.

White Maine Coon är aktiva och lekfulla katter även när de växer ur sin kattungefas. De behöver mental och fysisk stimulans för att hålla dem lyckliga och även hjälpa till att hålla en hälsosam vikt.

hepper katttassavdelare

Slutsats

White Maine Coons är vackra katter med en ännu vackrare personlighet. Även om de kan vara svåra att hitta , deras sällsynthet gör dem bara mer populära. På grund av deras intressanta genetik är det viktigt att se till att du köper en vit Maine Coon från en ansvarsfull uppfödare. På så sätt kan du vara säker på att din underbara katt blir så frisk som möjligt och du kan se fram emot att njuta av många år av vit Maine Coon-kärlek!

Letar efter mer Maine Coon färger ? Våra guider täcker mycket, inklusive blå , orange , och grå !


Utvald bildkredit: Dora Zett, Shutterstock

Innehåll