Lilac Point Siamese: fakta, ursprung och historia

Lilac point siames kattLila punkt Siamesiska katter är sällsynta men inte ovanliga. Om du någonsin har sett en katt med ljusblå ögon och vita punkter på öronen, näsan, fötterna eller svansen, så var de troligen en lilac point siames.

De är en av de mest eftertraktade raserna av katter, och de har en lång och komplicerad historia, som vi kommer att utforska i den här artikeln. Om du vill lära dig coola fakta om Lilac Point Siamese, stanna kvar!

hepper katttassavdelareDe tidigaste uppgifterna om Lilac Point Siamese i historien

Lilac Point Siamese är en gammal kattras som har rest över hela världen på grund av sin skönhet och unika egenskaper. Ursprunget till dessa katter kan vara spåras tillbaka till Thailand i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet där den först upptäcktes.

Det thailändska folket gav rasen dess namn på grund av hur den liknar en typ av blomma som finns i Thailand som kallas lilac point (eller ดอเล็ก).Legenden säger att en brittisk dam vid namn Mrs. Cooke såg två kattungar som hade dessa vita punkter på sina öron och näsa när hon besökte Thailand, så hon köpte dem till sitt hemland England, där de föddes upp med siameser. Resultatet blev de första Lilac Point Siamese katterna.

På 1950-talet importerade en dam vid namn Mrs. Marguerita Goforth dessa katter till Amerika och lät föda upp dem med American Shorthairs, vilket resulterade i flerhybrider som vi idag känner som tonkinesiska.

Inom tre år efter att ha introducerats i andra länder som Amerika och Nya Zeeland blev Lilac Point Siamese katt ett populärt husdjur.

Lilac point siames katt

Bildkredit: Jessica Leigh Ann Denney, Shutterstock

Hur Lilac Point Siamese fick popularitet

Lilac Point Siamese föddes från början upp som en prydnadsras för att visas på utställningar istället för att födas upp i nyttoändamål. Den importerades första gången till USA 1952.

Det blev populärt bland kattägare på 1960- och 1970-talen. Dess popularitet växte delvis på grund av en serie annonser skapade av General Foods Corporation, som presenterade PeeChee, en Lilac Point Siamese, som maskot för dess Friskies-djurfoder från 1965.

Folk älskar siameser på grund av deras sociala natur och för att de är intelligenta. De har också extra kort hår, vilket gör dem allergivänliga. Än idag är detta en egenskap som allt fler söker efter.

Formellt erkännande av Lilac Point Siamese

Idag är det så formellt erkänd av Cat Association of America (CAA) som en av dess 26 raser. Katterna kändes igen först på 1930-talet av en kattuppfödare vid namn Elsa-Britt Elvin.

I själva verket, innan den tidpunkten, ansågs de vara en underlägsen ras, oren och separat från den traditionella siamesen.

Dessa typer av debatter har pågått sedan dess och fortsätter än i dag! Till exempel, 2013 erkändes den långhåriga siamesen av CFA som en separat ras från den traditionella siamesen.

Det finns en viss kontrovers över denna punkt, med många som tror att dessa två raser inte är tillräckligt olika för att betraktas som separata unika kattraser.

Lilac point siames katt

Bildkredit: Colleen Ashley, Shutterstock

hepper enkel katttassavdelare

Topp 4 unika fakta om Lilac Point Siamese

1.De har en kraftfull sångröst

En Lilac Point Siamese är känd för att vara väldigt vokal. Låt inte deras lilla hållning lura dig; när de vill att deras behov ska höras, kommer de inte att tveka att låta dig veta. Siamesskriket har jämförts med ett jamlande, och deras jamar har beskrivits som joddelliknande. Det är inte ovanligt att höra dem sjunga tillsammans med fåglarna eller skälla för vinden i ett försök att fånga din uppmärksamhet.


två.De är mycket sällsynta.

Lilac Point Siamese är ganska svåra att hitta och har fötts upp i låga antal i många år. Detta kan påverka adoptionsfrekvensen för Lilac Point Siamese.

Det är osannolikt att hitta en gratis eller på räddningsskyddet, och om du vill adoptera en kommer den med största sannolikhet från en professionell uppfödare. De är också en av endast fyra typer av siameser, tillsammans med Blå punkt , Choklad Point , och Seal Point .


3.De är benägna att få separationsångest

Separationsångest är ett vanligt problem för många husdjur och kan orsakas av flera faktorer, som stress över att bli lämnad ensam eller att inte förstå varför du är borta.

Lilac Point Siamese är mycket benägen att få separationsångest eftersom de är så nära familjemedlemmarna, vilket leder dem till destruktivt beteende för att få uppmärksamhet när de känner sig försummade.

För att förhindra denna separationsångest, rekommenderas det att du har minst två av dessa katter i ditt hem och att du håller bostadsområdet mentalt och fysiskt stimulerande för dem.


Fyra.De har fler hälsoproblem.

På grund av deras gener finns det många hälsoproblem som en Lilac Point Siamese kan vara mer benägna att ha.

Detta kan innefatta men är inte begränsat till: njursjukdom, astma, allergier, sköldkörtelproblem, blindhet eller dövhet på grund av cerebellär hypoplasi och felint immunbristvirus (FIV).

Lilac point siames katt

Bildkredit: Alexandra Kuzmina, Shutterstock

Gör Lilac Point Siamese ett bra husdjur?

Lilac Point Siamese är kända för att vara utmärkta husdjur för alla typer av familjer. De är utåtriktade, intelligenta och tillgivna. En sak att notera är att de gillar mycket uppmärksamhet och omsorg, så om du letar efter en självständig katt kanske den här inte är den bästa matchningen för din familj.

De behöver också leva med andra katter eller hundar eftersom de föredrar sällskap framför att vara ensamma hela dagen lång. Utfodringsmässigt är de lite dyrare än andra raser eftersom de har en högre ämnesomsättning, så du kommer förmodligen att vilja ge dem våtfoder istället för torr.

Framför allt annat är dessa katter väldigt lekfulla och älskar spel som apport eller att bara rulla runt på golvet med sina mänskliga vänner!

Relaterad läsning: Flame Point Siamese: fakta, ursprung och historia

hepper katttassavdelareSlutsats

Lilac Point Siamese är en härlig katt med ett exotiskt utseende, vilket gör dem populära i djurvärlden. De kom ursprungligen från Thailand och har dokumenterats hänga runt människor i århundraden!

Denna kattras har många anledningar till varför de är fantastiska husdjur – deras intelligens, lojalitet, nyfikenhet och tillgivna personlighet är bara några exempel. Vi har information om många andra katter i vår bloggsektion, så läs om du vill lära dig mer!

Låt oss veta: Vilka andra kattraser tycker du borde få mer uppmärksamhet?


Utvald bildkredit: Ivonne Wierink, Shutterstock

Innehåll