Orange Tabby Cat

orange-tiger-cat_nicholas-diaz-saavedra_shutterstockOm du drömmer om att skaffa en katt, kan den klassiska orangefärgade tabbyfärgen vara en av de första bilderna som du tänker på. Om du vill ta med dig din alldeles egna Garfield hem är den goda nyheten att det finns många olika alternativ. Oavsett om du hänvisar till dem som orange, röd eller ingefära, kommer dessa bedårande katter garanterat att stjäla ditt hjärta.

Om du är redo att ta reda på mer om orange tabbykatter och deras personlighet, har vi dig täckt!

Är Orange Tabby Cats en ras?

Tabby-markeringar, inklusive orange, är ett av de vanligaste pälsmönstren hos huskatter. Men det är ingen ras!

Det finns många olika kattraser som kan vara orange tabby, inklusive:
 • Brittiskt korthår
 • Amerikansk Bobtail
 • Maine Coon
 • Bengal
 • turkisk angora
 • Abessinier
 • munchkins
 • persiska
Röd-ljus-katt_ksuha-scherbakova_shutterstock

Kredit: ksuha scherbakova, ShutterstockTyper av Orange Tabby Cat

Orange tabby katter finns i fem huvudmönster:
 • Klassisk tabby. Detta tabbymönster har breda virvlar av mörkare färg längs kattens sidor, med spärr på benen och svansen. Magen är blekare men kan fortfarande ha tabby-märken. Vissa katter kommer att ha söta mörka knappmärken på bröstet. Ansiktet har ränder på kinderna, och ett klassiskt distinkt M i pannan, med linjer som löper längs nacken och på ryggen.
 • Makrill tabby. En tabby med detta mönster har smala och parallella ränder som löper längs deras kroppar. De ska vara jämnt fördelade och förgrena sig från en mörkare rand längs kattens ryggrad. Makrillnamnet kommer av att ränderna ser lite ut som skelettet av en fisk. De har samma ansiktsmarkeringar som en klassisk tabby.
 • Prickig tabby. Prickiga tabbies har antingen stora eller små fläckar över hela sidorna. Dessa kan vara cirkulära eller ovala till formen. De har spärr på benen och bröstet. Deras ansikten har klassiska tabby-markeringar.
 • Tickad tabby. Detta mönster kallas också ibland Agouti eller Abessinier tabby. Dessa katter har inte distinkta områden med olikfärgat hår, och vid första anblicken ser de inte alltid ut som en tabby alls! Ticked tabby-katter har klassiska tabby-märken på sina ansikten, även om dessa kan vara subtila. De har också något som kallas agouti-hår. Dessa individuella hårstrån är randiga med band av mörk och ljus färg.
 • Lappad tabby. Dessa tabbykatter kallas oftare för sköldpaddsskal, eller sköldpadda, tabbykatter. Inte alla sköldpaddskatter har tabby-färgning, men de som gör det kommer att ha fläckar av röda och bruna tabby-märken. Markeringarna kan vara mer subtila på deras kroppar och mer synliga på deras ansikten och ben. Sköldpaddskatter med tabby-markeringar kallas ibland för torbies.

Varför har orange tabbykatter ett M i pannan?

De flesta orange tabbykatter har de klassiska ansiktsmarkeringarna på pannan som ser ut som ett M. Det finns några olika myter kring hur detta kom till - och naturligtvis är den faktiska vetenskapen lite mindre intressant!

Vissa legender säger att M:et står för antingen Maria eller Muhammed, beroende på om religionen är kristendom eller islam. Det sägs att katterna ströks över huvudet och M:et lämnades där som en påminnelse.

Egyptiska legender tyder på att M står för Mau, vilket är egyptiskt för katt. Andra säger att M:et utvecklades för att tabbykatter tillbringade så länge med att stirra på hål i väggen där de svårfångade mössen bor!

Sanningen är att tabbykatter har burit ett M på pannan i många århundraden, och det är resultatet av deras DNA, som styr deras pälsmönster. Det kan ha varit en kamouflagemekanism när de tillbringade sina dagar med att jaga bland gräset innan de var helt domesticerade.

orange-cat_redwineandyou_shutterstock

Kredit: redwineandyou, Shutterstock

Är alla orange tabbykatter hanar?

Inte alla, men det är sant att den stora majoriteten av orange tabbykatter kommer att vara hanar. Det finns en 75% chans att en orange tabby katt kommer att vara hane, på grund av det faktum att de bara behöver ärva en kopia av genen för denna pälsfärg för att den ska uttryckas.

Honkatter med orange tabby behöver två kopior av genen för denna pälsfärg, så det är mindre chans att de har denna pälsfärg.

Har alla orange tabbykatter fräknar?

Om du redan har en orange tabby katt, kanske du har märkt att de har otroligt söta mörka fräknar på näsan och munnen. Många orange tabby-katter utvecklar dessa fräknar när de är 2 år gamla, och det gör dem bara ännu sötare!

Inte alla orangefärgade katter kommer dock att utveckla fräknar, så om du tar hem en ny kattunge måste du vänta och se om de får fräknar.

Vilken typ av personlighet har orange tabbykatter?

Personligheten hos din orange tabby katt är mer sannolikt att påverkas av deras ras än deras pälsfärg. En Maine Coon orange tabby kommer att ha en annan personlighet än en British Shorthair orange tabby. Det är alltid en bra idé att göra din research och ta reda på vilken ras som kommer att passa ditt hem. Den goda nyheten är att om du har ditt hjärta inställt på att ta hem en orange tabby kattunge, det finns så många olika raser som har den här färgen, du kommer inte ha några problem att hitta din perfekta matchning!

Ofta är orange tabbykatter tillgivna och kärleksfulla. Hankatter i allmänhet är ofta starka band med sina ägare, och orange tabby hankatter är inget undantag.

Är orange tabby katter friska?

För det mesta, ja. Din katts hälsa kommer delvis att bestämmas av deras ras. Se till att fråga någon uppfödare med kattungar som du är intresserad av för att ge dig en fullständig genomgång av de vanligaste hälsotillstånden som kan påverka rasen. De ska gärna ge dig hälsotester från föräldrakatterna och låta dig träffa förälderkatterna.

Det finns mycket du kan göra som kattägare för att maximera din kattunges hälsa när de kommer hem. Se till att du håller dig uppdaterad med vaccinationer, regelbundna behandlingar mot loppor eller maskar och andra mediciner som din katt kan behöva.

Mata dem den bästa kvalitetsfodret du kan, och välj alltid en som är formulerad för att möta din katts livsstadium. Du kan gå över från kattungemat till vuxenmat när din katt fyller sin första födelsedag. Kontrollera att alla märken som du är intresserad av anger att de uppfyller näringsprofilerna som fastställts av Association of American Feed Control Officials. Välj alltid en mat med riktigt kött som första ingrediens och hög andel protein.

Att skapa ett lämpligt hem med massor av berikning för din orange tabby katt är också viktigt. Se till att erbjuda skrapstolpar, leksaker och vertikalt intresse, som hyllor eller kattträd. Du kanske bestämmer dig för att träna din katt, vilket är ett bra sätt att hålla deras sinnen och kroppar aktiva.

Berömda orange tabby katter

Med en sådan ikonisk pälsfärg är det ingen överraskning att det finns många exempel på orange tabbykatter i böcker, filmer och mer. Här är några av våra favoriter!

 • katten Gustaf
 • Puss in Boots från Shrek
 • Krokshanks från Harry Potter
 • Oliver från Disneys Oliver and Company
 • Thomas O'Malley från The Aristocats
 • Orangey från Breakfast at Tiffany's

Slår ihop det

Orange tabby katter är en av de mest klassiska kattfärgerna som vi kan tänka oss. De kan ha ett brett utbud av olika personligheter, och detta beror mer på deras ras än deras pälsfärg. Om du har en historia att berätta om din orange tabby katt, vill vi gärna höra från dig!

Du kanske också är intresserad av:


Utvald bildkredit: Nicholas Diaz Saavedra, Shutterstock

Innehåll