Applehead Siamese: fakta, ursprung och historia

Välj Namnet På Husdjuret

När du tänker på en Siamesisk katt , du kanske tänker på ett smalt och kantigt djur med stora, spetsiga öron och en lång svans. Faktum är att det är så dessa katter tenderar att avbildas i populärkulturen, som barnens animerade film Lady och Lufsen. Sanningen är att det faktiskt finns flera sorter av siameser med två dominerande utseenden: modulär och smal, som den moderna siamesen, och muskulös och rund, som äppelhuvudssiamesen. I den här artikeln kommer vi att diskutera Applehead Siamese på djupet och gå över den allmänna historien och ursprunget för denna ras som helhet.hepper katttassavdelare

De tidigaste uppgifterna om Applehead-siamesen i historien

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av MacKay (@mackay_thesiamese)

?utm_source=ig_embed&ig_rid=afe3d591-4239-4552-a586-5f4badaf8165Det finns flera olika typer av siameser, men Applehead-siamesen anses vara den traditionella siamesiska sorten. Denna ras, som går tillbaka så tidigt som 1350 AD, var en favorit bland kungafamiljen Siam. I själva verket var det bara kungligheter som fick behålla dessa katter som husdjur på en gång. De ansågs ha den speciella kraften att ta emot och kommunicera med den avlidnes själar, så de hade den stora äran att vakta siamesiska tempel.

Trots denna rass långa historia , det var inte förrän på 1800-talet som dessa katter introducerades till västvärlden. Vissa säger att den första amerikanska siamesen var en gåva till Rutherford B. Hayes fru, First Lady Lucy Ware Hayes, 1878.

Hur Applehead-siamesen blev populär

Siamesen är fortfarande en av de mest populära kattraserna. Liksom sina thailändska förfäder har den moderna siamesen varit en mycket populär ras bland inflytelserika människor i samhället. Några av de mest kända kändisarna som äger traditionella siameser inkluderar Elizabeth Taylor, James Dean, Clark Gable, Vivien Leigh, John Lennon, Grace Kelly, Jane Fonda och Marilyn Monroe. Förutom First Lady Rutherford ägde två andra invånare i Vita huset - Amy Carter och Susan Ford - också traditionella siameser. Det råder ingen tvekan om att deras popularitet bland samhällets övre nivå hjälpte siameserna att uppnå den popularitet de åtnjuter idag.

Den mer moderna siameserkatten som du kanske känner igen i populärkulturen började inte ens dyka upp förrän på 1950- och 1960-talen. Uppfödare valts ut för vissa egenskaper för att uppnå ett speciellt utseende. Med tiden blev den moderna siamesen rasstandarden för kattutställningar på grund av dess triangulära huvud, långa, smala kropp och hals och sneda ögon.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Sassy (@sassy_the_siamese_cat)

hepper singel katt tassavdelare

Topp 4 unika fakta om Applehead Siamese

1.Alla siameser är vita när de föds

Siamesiska katter finns i fyra olika färgpunktsvarianter: täta , blå , choklad , och lila . I vuxen ålder börjar de visa dessa färger i punkter över sina kroppar, inklusive deras ansikten, tassar, öron och svansar. Om du letar efter en siames i en viss färg bör du vänta med att adoptera tills kattens färgpunkter har börjat komma igenom. Lyckligtvis behöver du inte vänta för länge; färgen börjar synas efter att katten är ungefär en vecka gammal, även om processen inte är klar förrän den är ungefär ett helt år gammal.


två.Applehead Siamese liknar mest den ursprungliga thailändska rasen

Det finns två huvudtyper av siameser: Applehead eller Traditionell Siamese och Modern Wedge Siamese. Även om du kanske tänker på siamesiska katter som små och gängliga, var den ursprungliga rasen från dagens Thailand faktiskt ett mycket mer muskulöst djur med runda huvuden. Applehead föddes fram genom design för att se mer ut som sin thailändska förfader på grund av hälsoproblem inom rasen efter årtionden av uppfödning fokuserad på det mer kantiga, eleganta utseendet hos Modern Wedge Siamese.


3.Termen äppelhuvud var ursprungligen en nedsättande term

I Storbritannien är termen gammaldags att föredra framför applehead eftersom det har negativa konnotationer. I USA har termen dock fastnat och blivit en hyllningsterm för dessa ständigt eleganta varelser.


Fyra.Applehead går under några olika namn

Dessa katter kallas också för den thailändska rasen av International Cat Association. I Thailand går den under namnet Wichienmaat.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av MacKay (@mackay_thesiamese)

?utm_source=ig_embed&ig_rid=0aa50b7d-a7a2-455e-9bd6-536ce7728ff2

Applehead siamesiska hälsoproblem

Medan Applehead tenderar att vara friskare än sin moderna släkting, är alla djur benägna att få vissa hälsoproblem. Om du är intresserad av att adoptera en Applehead Siamese katt, bör du veta att de kan vara mottagliga för några av följande hälsoproblem:

  • Andningsproblem : Andningsproblem är vanligast hos moderna siameser på grund av formen på deras huvuden, men äppelhuvudet är inte heller immunt från att utveckla problem. En av de vanligaste luftvägsinfektionerna hos siamesiska kattungar är felin viral rhinotrakeit.
  • Ögonproblem: Siamesiska katter kan utveckla glaukom eller nystagmus, ett tillstånd där en katts ögon skakar eller rör sig fram och tillbaka. Vissa katter kan ha skelning, ett tillstånd som gör dem korsögda.
  • Njursten

Gör Applehead Siamese ett bra husdjur?

https://www.instagram.com/p/CPOcrk8tN6T ?utm_source=ig_embed&ig_rid=db371c69-d7a1-46bb-ae49-910db0f297a0

Applehead Siamese katter kan göra underbara husdjur. De är lojala och mycket tillgivna djur som älskar att spendera tid med sina familjer. Faktum är att de gillar att ha sällskap så mycket att de inte lätt anpassar sig till att vara ensamma hemma under långa perioder. Om du har ett mycket hektiskt schema eller arbetar långa timmar på kontoret, kanske du vill leta efter en mer självständig ras. De är också väldigt pratsamma katter, så om du hoppas på ett husdjur som kommer att vara tyst för det mesta, är Applehead Siamese inget för dig. Å andra sidan betyder deras sociala natur att dessa katter är lämpliga för många olika typer av hem – även vissa hem med hundar. Dessa katter är bra för familjer med barn eller till och med seniorer som letar efter ett sällskapsdjur.

Relaterad läsning: Hur mycket kostar en siames katt? (Prisguide 2021)

hepper katttassavdelareSlutsats

Siamesiska katter är en uråldrig ras vars popularitet har bestått tidens tand. Men alla siameser var inte likadana. Om du råkar hitta en Applehead siames, bör du veta att även om de ser mest ut som sina thailändska förfäder, är de inte direkt direkta ättlingar till den antika rasen; Äppelhuvuden har troligtvis några brittiska korthåriga anor som hjälpte dem att återgå till sin ursprungliga likhet. Oavsett vilken typ av siamesisk katt du adopterar kan du dock vara säker på att du får ett tillgiven husdjur som kommer att bli ett underbart tillskott till din familj.


Utvald bildkredit: Witsawat.S, Shutterstock

Innehåll