38 brukshundraser (med bilder)

Arbetshundar är snabba att lära sig och redo för allt, intelligenta, pigga och atletiska. Med jobb som sträcker sig från vallning och bevakning till jakt och sök och räddning, har brukshundar länge varit en trogen partner till människor på en mängd olika sätt. Många av dessa raser skapades specifikt för att hjälpa oss i jobb som vi helt enkelt inte kan klara oss utan dem - vissa i årtionden och till och med århundraden. Vissa arbetsraser används för sin storlek, styrka och kraft, andra för sitt höga intellekt och smidighet, och ytterligare andra för sin orubbliga lojalitet. För nästan varje större prestation i mänsklighetens historia har dessa lojala, hårt arbetande hundar funnits vid vår sida.American Kennel Club (AKC) erkänner för närvarande 195 olika raser, och listan växer för varje år. Den tilldelar dessa raser till sju olika grupper, en av dem är arbetsgruppen, som består av ett 30-tal raser. Det finns dock en stor korspollinering mellan beteckningarna och vi ansåg att vissa av raserna som inte officiellt klassats i arbetsgruppen fortfarande förtjänar ett erkännande för sin långa historia av hårt arbete och lojalitet.

Vi har satt ihop den här listan över de bästa brukshundraserna för att hjälpa dig att lära känna dem lite bättre.

Avdelare 1

1. Akita

akita

Bildkredit: Nikoleta Vukovic, ShutterstockDenna urgamla japanska ras av spetstyputvecklades som en kraftfull och kvick jägare, med rötter så långt tillbaka som 17thårhundrade. Dessa hundar är vördade för sitt mod och orubbliga lojalitet och har en kraftfull skyddsinstinkt. De är kraftfulla och orädda hundar som användes för att jaga vilt så stora som vildsvin, rådjur och till och med björnar.


2. Alaskan Malamute

alaskan malamute

Bildkredit: ertuzio, Pixabay

Utvecklad för att dra tunga laster på slädar i bittert kalla förhållanden, dessa kraftfulla hundar är så tåliga, tuffa och viljestarka som de kommer. En titt på en Malamute och deras syfte är tydligt: ​​De är muskulösa och djupa bröst och har en tjock och tät dubbel päls gjord för kalla temperaturer. Förutom att de är en bra arbetsras, är dessa hundar också vänliga och milda och är perfekta familjekamrater.


3. Anatolisk herdehund

Anatolisk herde

Bildkredit: CharlitoCZ, Shutterstock

Dessa stora och kraftfulla hundar utvecklades i Turkiet som vakthundar för boskap och har som sådan en mycket territoriell och skyddande natur. De härstammar från en av de äldsta kända hundblodslinjerna, som sträcker sig så långt tillbaka som 6 000 år. Anatolier är lika lojala och beskyddande som de kommer och kommer att skydda sin familj med en intensiv känsla av syfte.


4. Berner Sennenhund

Berner Sennenhund Dramatisk bakgrund

Bildkredit av: uppfeldt, pixabay

Dessa stora och slående hundaravlades som kraftfulla körhundar för nötkreatur, såväl som lojala och effektiva vakthundar. De är milda och söta trots sitt skrämmande utseende och blir ofta mycket fästa vid en person, vanligtvis sin arbetspartner. Berner är en av fyra sorter av schweizisk fjällhund, så kyla är inte ett problem för dessa bergsbor.


5. Belgisk malinois

Belgisk Malinois valp

Bildkredit: Bästa hundfoto, Shutterstock

Dessa hundar har ofta använts som brukshundar, med sina kraftfulla nosar som gör dem idealiska för polisarbete och sök och räddning, samt för att nosa upp sprängämnen och narkotika. De har energinivåer som är högre än nästan alla andra raser, och detta måste kanaliseras till intensiv aktivitet. De är så kända för sina bevakningsförmåga att de används av den amerikanska underrättelsetjänsten för att vakta Vita huset.


6. Svart rysk terrier

Svart rysk terrier

Bildkredit: Brezhneva.od, Shutterstock

Dessa stora och kraftfulla hundarär kända för sitt mod, sitt självförtroende och sin höga intelligens. De föddes upp som outtröttliga stängselhundar för att kontrollera Rysslands gränser samtidigt som de var starka nog att fånga och hålla nere eventuella inkräktare. De skapades av den sovjetiska armén från flera olika raser, inklusive rottweiler, jätteschnauzer och Airedales, och i själva verket är de bara cirka 10% terrier, trots deras namn.


7. Boerboel

Boerboel

Bildkredit: 947051, Pixabay

Dessa stora och kraftiga hundarföds upp i södra Afrika för att skydda avlägsna gårdar från vilda djur, inklusive vilda hundar och babianer. De är stora, kraftfulla och skrämmande hundar som har ett utseende som matchar deras givna plikt. Trots detta är de milda och tillgivna hundar som är ganska fogliga för det mesta och bra med barn.


8. Blodhund

blodhund

Bildkredit: Degtyaryov Andrey, Shutterstock

Kända för sitt oöverträffade luktsinne och stora hängande öron, dessa doftande hundar avlades för jakt på rådjur och vildsvin och naturligtvis spårning. De är kända för sin förmåga att spåra mänsklig doft över långa avstånd, även för dagar efter, och är följaktligen ofta anställda av polis och brottsbekämpning för att spåra förrymda fångar och försvunna personer.


9. Boxer

Boxer som står högt

Bildkredit: Romek, Pixabay

Med ursprung i Tyskland, Boxare är mycket mångsidiga hundar och har använts för att jaga vilt, valla boskap och arbeta som servicehundar, vakthundar och till och med som ledarhundar för blinda. De är lätta att träna och mycket tillgivna och intelligenta, vilket gör dem till det perfekta valet som arbetskamrat.


10. Border Collie

border collie

Bildkredit: jhas, Pixabay

De är inte mer energiska, intelligenta och atletiska än de Border collie , och det är ingen överraskning att dessa hundar är en av de mest populära och mest använda brukshundarna i världen. De tävlar ofta – och vinner – i fårhundsprov och hundsporter med sin oöverträffade lydnad och träningsförmåga. Alla dessa egenskaper i kombination, tillsammans med deras familjevänliga och tillgivna natur, gör dem till en perfekt allroundhund.


11. Bullmastiff

Utsidan av hundstället. Bullmastiff_BORINA OLGA_shutterstock

Kredit: BORINA OLGA, Shutterstock

Stor, kraftfull och avlad för skyddbullmastiffhar ett skrämmande utseende och muskulös kropp som gör dem till den perfekta vakthunden. De skapades genom att korsa den engelska mastiffen och den numera utdöda Old English Bulldog av 1800-talets viltvårdare för att vakta gods. Trots deras imponerande utseende är de kärleksfulla och känsliga hundar som är fantastiska familjekamrater, förutsatt att de är vältränade.


12. Cane Corso

Black Cane Corso

Bildkredit: Hoika Mikhail, Shutterstock

En italiensk ras av Mastiff, dessaoerhört stor och kraftfull hunds används ofta för skydd, brottsbekämpning och spårning. Även om de är fantastiska familjehundar är de också kraftfulla djur som är gjorda för att fungera och rekommenderas inte för oerfarna hundägare. Om du är villig att ge dem den enorma mängd mental och fysisk stimulans som de behöver, är de perfekta vakthundar.


13. Chinook

Chinook

Bildkredit: Igor Plotnikov, Shutterstock

Utvecklad i New Hampshire i USA i början av 20-taletthårhundradet avlades dessa hundar för att dra slädar men används fortfarande idag för flera andra jobb, inklusive sök och räddning och agilityförsök. Dessa hårt arbetande hundar gick nästan förlorade i mitten av 1900-talet, menChinookuppfödare och entusiaster lyckades återuppliva rasen, och de vinner snabbt i popularitet.


14. Doberman Pinscher

Doberman Pinscher

Bildkredit: patstatic, Pixabay

De Doberman är synonymt med bevakning och skydd och av goda skäl. De har en muskulös, tonad kroppsbyggnad som är byggd för snabbhet och skydd, med hög intelligens och vakenhet att matcha. De har sitt ursprung i Tyskland och användes inom polis och brottsbekämpning och är fortfarande populära idag som service- och sök- och räddningshundar.


15. Argentinska Dogo

argentinska Dogo

Utvald bildkredit: Pxhere

En ny ras på blocket, dessa hundar är flockjaktande djur som fötts upp för det uttryckliga syftet att jaga storvilt. De är tjocka, snabba och kraftfulla djur med explosiv hastighet och smidighet, och det är inte konstigt att de är så framstående djur i jaktkretsar. Utvecklad i Argentina, argentinska Dogo användes ofta för att jaga vilt lika kraftfullt som vildsvin och fjälllejon.


16. Dogue de Bordeaux

två dogue de bordeaux

Bildkredit: Pickpik

Denna urgamla ras utvecklades i Frankrike och är en av landets äldsta raser. De är kända för att vara modiga, orubbligt lojala och beskyddande. Deras mest utmärkande drag, förutom deras vikta och rynkiga hud, är deras stora huvud, ett av de största bland hundar. Dessa enorma djur började som kamphundar men anställdes snart som duktiga jägare och vakthundar.


17. Tysk pinscher

solbränna och svart tysk pinscher stående på en flodbank

Bildkredit: Dora Zett, Shutterstock

En av de äldsta raserna med ursprung i Tyskland, användes dessa intelligenta och atletiska hundar först som råttfångare. De är dock mycket anpassningsbara hundar och har sedan dess använts för en mängd olika hundjobb, inklusive vaksamma vakthundar och vakna och modiga vakthundar.


18. Schäfer

schäfer

Bildkredit: DanaTentis, Pixabay

Den typiska vakthunden, schäfer är kända som tjänstehundar och sök-och-räddningsdjur, såväl som för sin långa historia med brottsbekämpning. De är mycket uppmärksamma, intelligenta och modiga, och dessa egenskaper har gjort dem till en idealisk följeslagare i högtryckssituationer som polisarbete, trots deras ursprung som vallhundar.


19. Jätteschnauzer

Jätteschnauzer

Bildkredit: MaraZe, Shutterstock

Utvecklad i mitten av 1800-talet i de bayerska alperna, dessa hundar föddes upp som en större version av standardschnauzern och användes för att valla och driva boskap till marknader. De är modiga, kraftfulla och lydiga hundar och har följaktligen varit anställda i flera andra jobb, inklusive vakthundar och polisarbete.


20. Grand Danois

harlekin grand danois

Bildkredit: David Pegzlz, Shutterstock

En av de största av alla raser, den grand danois uppstod i Tyskland för mer än 400 år sedan. De föddes ursprungligen upp för att jaga vildsvin med sin höga hastighet och smidighet. Deras stora och skrämmande utseende återspeglar inte exakt deras natur, eftersom de är snälla, söta, tillgivna och milda jättar som gör underbara familjekamrater.


21. Stora Pyrenéerna

stora pyrenéerna

Utvald bildkredit: skeeze, Pixabay

Uppfödd för att skydda får mot rovdjur och tjuvar i de snöiga Pyrenéerna, dessa hundar är kända för sitt tålamod, intelligens och lugna temperament. De har precis det tålamod som behövs för att titta på fårflockar i timmar i sträck, och modet och kraften att agera mot rovdjur när det behövs, vilket gör dem till en legendarisk arbetsras.


22. Större schweizisk fjällhund

Greater Swiss Mountain vid sjön

Bildkredit: VillaNiyati, Pixabay

Dessa trogna och modiga hundarföds upp för att valla får i betesmarker i de schweiziska alperna. De är tuffa och oerhört starka djur, men ändå är de smidiga och atletiska nog att navigera i den sluttande och karga bergiga terrängen som de utvecklades i. De är lojala, pålitliga och milda hundar som är fantastiska som både arbetsdjur och familjekamrater.


23. Golden Retriever

golden retriever

Bildkredit: Shutterstock

Känd som Amerikas älskling och den typiska familjehunden, Golden Retrievers har en lång historia som brukshundar. De föddes upp för att hämta vattenfåglar som ankor och andra fågelvilt under jakt och var kända för förmågan att ta tillbaka vilt oskadat på grund av sin mjuka mun. De är lydiga, milda och kärleksfulla hundar som är mycket mer benägna att hittas i ett familjehem idag än ute på jakt.


24. Labrador retriever

labrador retriever

Bildkredit: Parilov, Shutterstock

En av de mest populära hundraserna i världen, dessa milda hundar förtjänar sin plats i toppen av listorna. De är kända för sitt outtröttliga arbete som tjänstehundar för handikapphjälp och brottsbekämpning, såväl som sin älskade plats i familjehem. De var ursprungligen uppfödda som kapabla revolverhundar, dock kända för sin förmåga att hämta vilt oskadat, liknande Golden Retrievers.


25. Komondor

Komondor

Bildkredit: BORINA OLGA, shutterstock

Dessa unika ulliga hundarär svåra att missa, på grund av de långa vita snören som täcker hela deras kroppar. Dessa omisskännliga hundar föds upp i Ungern för att valla får, och deras tjocka och täta lokaler gav dem viktigt skydd mot både kallt väder och blivande rovdjur. Den här kappan hjälpte dem också att smälta in i flocken, vilket gav dem fördelen av överlägset kamouflage och överraskningsmomentet.


26. Kuvasz

Pooch

Bildkredit: La Su, Shutterstock

Med ursprung i Ungern,dessa orädda, lojala och modiga hundaravlades för att vakta boskap och används än idag för olika bevakningsuppgifter. Deras slående vita päls och stora skrymmande ram ger dem ett imponerande yttre utseende, men de är milda hundar som är fantastiska med barn och mycket skyddande för sina familjer.


27. Leonberger

leonberger

Bildkredit: joses, Pixabay

En anomali bland brukshundar, den Leonberger föddes ursprungligen upp som ett sällskapsdjur och övergick senare till kapabla vakthundar och allsidiga brukshundar. De är följaktligen mycket vänliga, milda och lekfulla djur som är perfekta familjekamrater, men de kan snabbt börja arbeta om behovet uppstår, med sin tjocka, kraftfulla byggnad och enorma styrka.


28. Mastiff

Engelsk mastiff

Bildkredit: Waldemar Dabrowski, Shutterstock

Det finns ett ord som perfekt beskriver enMastiff: kolossal. Det var denna massiva ram som användes av jägare för att jaga storvilt, och deras imponerande storlek gjorde dem också till idealiska vakthundar. Trots sin storlek är de fogliga och vänliga hundar som sällan är aggressiva om de inte skyddar sin familj. De är hundar för ägare som inte är svaga i hjärtat.


29. Napolitansk mastiff

Napolitansk Mastiff-hund jowl_Mary Swift_shutterstock

Bildkredit: Mary Swift, Shutterstock

Känns omedelbart igen på deras droppande massa av veck och rynkor, dessa hundar har mycket kärlek (och dreglar) att ge och är lugna och lugna med sina ägare. De föddes upp som vakthundar och vakthundar, och bara deras utseende är tillräckligt för att avvärja potentiella inkräktare. Även om de är mycket skyddande, är de värdiga, lojala och lugna hundar om de inte provoceras.


30. Newfoundland

newfoundland

Bildkredit: Shutterstock, YAN WEN

Tillgiven känd av entusiaster som Nybörjare , dessa jättehundar har sitt ursprung på havet, där de användes av kanadensiska fiskare som hjälpande händer på båtar som drar nät och utför vattenräddningar. Visserligen har dessa massiva hundar simfötter och är hemma i vattnet, men de fungerar också som tålmodiga och vaksamma vakthundar.


31. Portugisisk vattenhund

portugisisk vattenhund i skogen

Bildkredit: Brook Robinson, Shutterstock

Dessa ulliga hundar avlades som allroundhjälpare för fiskare med sina vattentäta, hårt krullade rockar. Maskiner och teknik har för länge sedan ersatt vattenhundens jobb, men de används fortfarande idag för vattenräddning. Atletiska, energiska och äventyrliga, de är perfekta familjekompisar för ägare som älskar att vara utomhus.


32. Rottweiler

Rottweiler

Bildkredit: TeamK, Pixabay

En känd ras känd för både sin kraft och intelligens, Rottweiler härstammade ursprungligen från vallhundar och utvecklade snabbt sitt rykte som hårda och lojala beskyddare. De är nu utmärkta på polisarbete, sök- och räddningsjobb och till och med som ledarhundar för blinda. De kan vara milda och tillgivna hundar men kräver regelbunden och intensiv träning.


33. St. Bernard

St Bernard

Bildkredit: danielsfotowelt, Pixabay

En av världens mest älskade raser på grund av deras utseende i filmen Beethoven, dessa milda jättar har personligheter som matchar deras stora kroppsbyggnad. Ursprungligen utvecklad i de schweiziska alperna, Saint Bernards användes som kraftfulla arbetshundar för att lokalisera och rädda förlorade resenärer som satt fast i snön.


34. Samojed

Samojed

Bildkredit: Tierkunst, Pixabay

Berömt för sitt eviga leende, tjänar deras leende ansikte ett syfte: deras uppåtvända mun hindrar dem från att dregla och få istappar att bildas under isiga förhållanden. De föddes ursprungligen upp som kapabla slädhundar som kunde klara minusgrader med sin tjocka, vita päls. Dessa hundar behöver massor av motion och är benägna att uppträda dåligt utan regelbunden stimulering.


35. Siberian Husky

Siberian husky

Bildkredit: Wild0ne, Pixabay

En kraftfull slädhund, den Siberian husky är en outtröttlig hund som klarar oändlig uthållighet under frysförhållanden. De är kända för den legendariska resan som Balto och Togo, Huskies gjorde, som levererade viktiga mediciner till staden Nome i Alaska. De är fortfarande en mycket populär ras till denna dag och är lika söta och kärleksfulla som de är atletiska.


36. Standard Schnauzer

svart standard schnauzer

Bildkredit: Eve Photography, Shutterstock

En mycket anpassningsbar hund som kan utföra många uppgifter, denStandard Schnauzerär en livlig hund som har sitt ursprung i Tyskland. De har framgångsrikt använts för en mängd olika uppgifter på gårdar, inklusive rattning, jakt, vallning och till och med bevakning. De är orädda små hundar kända för att stå emot även de största konkurrenterna.


37. Standardpudel

vanlig pudel på stranden

Bildkredit: everydoghasastory, Shutterstock

En av de mest intelligenta hundarna i världen, den Pudel användes ursprungligen som en kapabel jaktkamrat, särskilt vid jakt på sjöfåglar, eftersom deras tjocka, hårt krullade päls och simhudsfötter gav dem en tydlig fördel i vattnet. Även om de används mer som en bortskämd utställningsras idag, används de fortfarande i stor utsträckning för jakt.


38. Tibetansk mastiff

Mountain Mastiff tibetansk

Bildkredit: Tatyana Kuznetsova, Shutterstock

Den antika Tibetansk mastiff har ett ursprung som är svårt att peka ut, men en titt på denna massiva hund avslöjar snabbt deras syfte: De har länge använts som skrämmande vakthundar. Även om de är söta och snälla med sin familj, kan de vara mycket territoriella och skyddande, med en kylig distansering mot främlingar. Även om de är stora och skrymmande, kan de snabbt komma igång när behovet uppstår med överraskande och skrämmande smidighet.

Avdelare 3


Utvald bild: melchor gamma, Pexels

Innehåll